петък, 12 август 2016 г.

Борисов: Уязвими сме от Турция, ще ни залее с бежанци

„Какво значи ще залея Европа с бежанци? Европа, която е цялата опасана с огради. Това означава – ще залея България с бежанци. Уязвими сме. Изключително притеснен съм за това, което очаква България“.

Това заяви пред Нова тв премиерът Бойко Борисов, като част от коментара му по случая с турския бизнесмен Абдуллах Бююк, когото МВР тихомълком и на ръба на закона предаде на Анкара.
Според него сме изправени пред огромна криза между Турция и Европейския съюз.

„Криза, в която управниците им си отправят най-тежки закани. Канцлерът на Германия и от Вишеградската четворка казват: „Никаква Турция.“ Историята обаче показва, че обикновено Турската империя стига до Австрия, там вече Западът я спира“, каза още Борисов.

След това обясни, че „с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения“.

„Ако трябва на всичките да им вземат главите, но не трябва да допуснем емигрантската вълна да влезе у нас. Фиксираме се само върху един от 25 000 случая“, добави премиерът по повод екстрадицията на Бююк.

Той обясни, че е възложил на министърката на вътрешните работи Румяна Бъчварова да се направи проверка и ако има виновен, да бъде уволнен.

„Нека да успокоя неправителствените организации - в Турция няма смъртно наказание. И аз съм тревожен много.  България става първата сигурна държава по мигрантския път - това означава всичко, което е в Европа, да се върне у нас. С едно кимване на глава - защото на границите ни от едната страна е Крим, от другата - Турция, се взимат решения там. Сигналите, които сме получавали за Турция, са за още много граждани. Има наредби, закон, който трябва да се спазва“, каза още той.

Вчера правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев обяви, че "при експулсирането в Турция на Абдуллах Бююк българските служби действаха като шайка бандити, които са хванали един човек, качили са го в една кола и са го извели от страната. Това е сходно с мутренско отвличане“.

По този повод премиерът добави:

 „Само да кажа на уважаемия г-н Екимджиев, че полицията е виновна и за шофьора, който е избягал. Не можем да сложим по 8 полицаи да пазят всеки домашен арестант. Затова има арести и съдията трябва да прецени за това, че някой е наел квартира за 2 дни. Същите тези хора, ако им отворите постовете, ще видите, че там пише, че трябва да направим флотилия с Украйна и Турция“.