понеделник, 15 август 2016 г.

Битката на племето мундуруку срещу „Сименс“

Хората от племето мундуруку приветстваха решението на бразилската агенция за опазване на околната среда да отхвърли плановете за изграждането на един от най-големите световни язовири на река Амазонка.

Около 50 музиканти, поети, художници, кинорежисьори, гурме готвачи и редица още знаменитости, сред които сър Пол Маккартни, сър Ранулф Файнс и Марк Райлънс, призоваха бразилското правителство и европейски компании да признаят правата на амазонскитe племена, чиято територия е застрашена от голям язовирен комплекс. В писма до „Гардиън“ индианците твърдят, че плановете на Бразилия да изгради четири големи и множество малки язовири на река Тапахос и нейните притоци ще унищожат хиляди декари девствени гори и ще застраши живота на туземците мундуруку.

Делегация от вождове на племето пристига в Лондон, за да търси официална среща с европейския технологичен гигант „Сименс“, който е част от консорциума, наддавал, за да спечели договори за изграждане на язовирите.

Вождът Арналдо Кабà Мундуруку и неговият старши съветник искат от „Сименс“ в Британия публично изявление, че компанията няма да участва в плановете за нови язовири в земите на дедите им. Индианците твърдят, че не само големият язовир, но и комплексът от по-малките водоеми ще унищожи гората и начина на живот на племето.

„Това решение може да се окаже повратната точка в борбата за спасяване на този край на Амазония, но битката още не е приключила. Спрян е строежът на един от язовирите в този силно застрашен район и сега властта на агенцията за околната среда да защитава амазонските гори е застрашена“, пишат хората от Амазония в открито писмо.

В отговор говорител на „Сименс“ заяви, че провеждат разговори с „Грийнпийс“ и други заинтересовани страни и интензивно проучват проблема, тъй като се стремят да помогнат за осигуряването на устойчива, надеждна и достъпна доставка на енергия за хората в Бразилия.

„Грийнпийс“ призова компанията гигант да обяви, че няма да участва в никакви по-нататъшни водноелектрически проекти в тропическите гори на Амазонка, но шефовете на „Сименс“ засега отказват.

В групата на подписалите писмото в подкрепа на племето са още сър Аниш Капур, сър Роджър Мур, Майкъл Палин, лорд Дейвид Пътнам, Шарлот Чърч, Грейсън Пери и Хю Фърнли-Уитингстал.

Западните знаменитости са сред постоянните защитници на амазонските гори, още откакто през 1989 г. рок звездата Стинг лобира пред тогавашния президент на Бразилия да спре златодобивните дейности, унищожаващи земите на племето янамамай. Оттогава насам много световноизвестни имена от изкуството, културата и политиката като Мерил Стрийп, Том Ханкс, сър Елтън Джон, принц Чарлс и Бил Клинтън се обявяват в защита на амазонските племена. В същия период обаче са унищожени около 350 000 кв. км тропически гори.