петък, 2 септември 2016 г.

Вечеря с Хилъри - $200 000

Кандидатката на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън постави рекорд. Тя е набрала дарения в размер на 143 милиона долара (128 милиона евро) и то само за месец август т. г., съобщи във Вашингтон мениджърът на нейния предизборен екип Роби Моок, цитиран от световните медии.

62 милиона долара от сумата били преведени директно на банковата сметка на екипа на Клинтън, останалите 81 милиона на Демократическата партия.

Общият брой на гражданите, подкрепили през август финансово Хилъри Клинтън, е 2,3 милиона.

«Това ни дава възможност през оставащите два месеца до президентския вот да мобилизираме милиони избиратели в цялата страна», обяви мениджърът на Клинтън.
През август 2012 г., по време на предишните президентски избори в САЩ, Барак Обама набра 97 милиона долара от дарения. Тогава той се бореше за втори мандат в Белия дом.

Политическият противник на Клинтън, кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп все още не е обявил набраните за август т. г. дарения.

От екипа му обаче по-рано оповестиха цифрата за юли – 82 милиона долара от дарения. За същия месец щедростта на привържениците на Хилъри Клинтън възлезе на 90 милиона долара.

До голяма степен през август самата тя се ангажира активно с набирането на суми в подкрепа на предизборната й кампания. Хилъри участва в 37 дарителски мероприятия. Става въпрос за приеми, обяди и вечери. Всеки желаещ да участва в тях, да чуе и разговаря лично с Клинтън, беше уведомен, че трябва да заплати вход. Сумите варираха между 500 и 250 000 долара на човек.

Като пример може да се посочи инициативата на попзвездата Джъстин Тимбърлейк. През август той организира обяд в Холивуд за 100 поканени гости с присъствието на Хилъри Клинтън. Кувертът струваше на всеки от участниците по 33 400 долара.

ВИП-вечеря с Клинтън в луксозен хотел на Източното крайбрежие организира и бизнес дамата Лин Форестър дьо Ротшилд. Покани получиха едва 30 души, но цената на куверта беше впечатляваща – по 200 000 долара на човек.