неделя, 25 септември 2016 г.

Котарак, тигър и вълк са вариантите за талисман на Мондиал 2018 в Русия

Гласуване за избор на талисман на световното първенство по футбол през 2018 г., което ще се състои в Русия, започна на сайта на Международната футболна федерация. До 21 октомври ще се избира между предложените варианти – котарак, тигър и вълк, които бяха представени в петък вечерта по време на международния фестивал "Круг Света".

Трите предложения бяха прожектирани на сградата на Московския държавен университет "Ломоносов" и сега предстои да се види кой ще е предпочетеният вариант.

Кампанията по избор на талисмана започна през април 2015 г. с гласуване за възможните персонажи на бъдещия талисман. Над 50 хиляди млади запалянковци участваха в избора на десетте най-предпочитани варианта. Във втория етап се присъединиха студенти от художествените университети в Русия. Задачата им беше да вдъхнат живот на тези персонажи.

Директорът на организационния комитет на световното първенство Алексей Сорокин заяви, че имената ще им бъдат дадени по-късно.

"Имаше турнири, в които имаше два, три или пет талисмана. Няма нищо страшно. Главното е да са оптимистични и да не си противоречат един на друг. Те ще са изрисувани по всички правила и изисквания на ФИФА. Като цяло трябва да стоят на крака и да могат да се движат. Трябва да се харесват на хората и да са естетически издържани", заяви преди време Сорокин.

Мондиал 2018 ще продължи от 14 юни до 15 юли на 12 стадиона в ее руски градове- Москва, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Саранск, Калининград, Волгоград, Екатеринбург, Самара, Сочи и Ростов на Дону.