неделя, 18 септември 2016 г.

Разкрития: Вилата на Медведев - три пъти по-голяма от Кремъл! Видео

Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални публикува разследване, в което за пръв път показва вилата на премиера на Русия Дмитрий Медведев.

Става дума за имението Миловка, която се намира на няколко километра от центъра на град Пльос.

Информацията за редовните посещения на Медведев и семейството му в Миловка беше известна и досега, но никога преди не бяха публикувани снимки на самата резиденция, която е обградена с 6-метрова ограда.

В блога на Навални са качени кадри, заснети с дрон над имението.

Опозиционерът посочва, че площта на комплекса е цели 80 хектара - "три пъти колкото Кремъл или 30 пъти колкото Червения площад".

На територията му се намира частно пристанище с излаз на р. Волга, склон за ски-спускания, три вертолетни площадки, няколко къщи, хотел и други сгради и паркови обекти - включително гигантска шахматна дъска и къщичка за патици.

Самата историческа вила Миловка е централната къща в комплекса и е затворена с допълнителни ограждения. Стойността на реставрацията и строителството в останалата част от имението се оценява на 25-30 млрд. рубли (330 млн. евро), твърди Навални.
Според разследването целият имот принадлежи на фондация "Дар", която го е закупила със средства, предоставени от акционерите на компанията "Новатек" под формата на дарения за "благотворителност".

Фирмата е вторият по големина производител на природен газ в Русия. От тези средства е платена реставрацията на имението и строителството на останалите обекти.

Фондация "Дар" е тясно свързана със съпругата на Медведев - Светлана, а председател на надзорния й съвет е съученикът на премиера Иля Елисеев.

През 2011 г. комплексът е включен във Фонда за опазване на историко-културното наследство. Това означава, че формално имотът не е собственост на Медведев, но той продължава редовно да отсяда в него, което се потвърждава и от активността му в социалните мрежи.

Говорителката на Медведев Наталия Тимакова обяви, че имотът в Пльос не принадлежи на министър-председателя.

Тя отбеляза, че обектите, в които "Медведев се разполага поради временно или постоянно местожителство", се намират под охраната на Федералната служба за сигурност - независимо дали са хотели или резиденции, държавна или частна собственост.
"Посочените обекти, както и другите обекти на времнно местожителство, не са собственост на Дмитрий Анатолиевич Медведев и не се използват от него или от семейството му на друго правно основание, например под наем", каза Тимакова.

Алексей Навални обаче продължава да твърди, че историята на имението е видим пример за корупционна схема.

ВИДЕО