събота, 24 септември 2016 г.

Божидар Димитров ще съди македонския журналист за поругаването на паметната плоча

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е готов да съди македонския журналист Миленко Неделковски за поругаването на паметната плоча на връх Каймакчалан. Историкът заяви, че ще предприеме тази крайна стъпка с  "особено удоволствие".

Пред Нова телевизия Божидар Димитров се аргументира, че като директор на НИМ той трябва да се грижи за българскорто културно наследство на територията на България и на българските етнически общности.

Той бе категоричен - македонците не са били измислени, когато се е водела битка на този исторически връх. "Македонстаката нация е една сръбска измислица, затова те са принудени да правят такива неща", коментира Димитров. На въпрос защо Македония реагира така срещу нас, след като България е първата държава, която ги признава, историкът заяви – "въобще не им пука".

И добави, че редовно се оскверняват паметници, надписи на църкви и др. Директорът на НИМ заяви нещо любопитно - бащата на Миленко Неделковски също имал лошо отношение към българското. Божидар Димитров разказа, че бащата е хвърлил димна бомба на местни българи поредна българска организация. По думите му за инцидента на бащата на Неделковски е даден добър урок от българите в Македония.