сряда, 28 септември 2016 г.

Правителството отттегля подкрепата си за Ирина Бокова! Кандидатът на България за ООН е Кристалина Георгиева

Правителството отттегля подкрепата си за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Кабинетът предлага на нейно място Кристалина Георгиева. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет.

"Положихме огромни усилия, това е сложна процедура, Бокова положи усилия, дадохме последен шанс -  резултатът е с едно място надолу. Считаме, че Георгиева ще е по-успешна кандидатура. Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас, но това решение е правилно", каза премиерът Бойко Борисов.

Това провокира светкавична реакция от БСП и АБВ. Корнелия Нинова извика Борисов в парламента, а АБВ ще дадат изявление по темата след малко.

Преди два дни Ирина Бокова завърши на шесто място в петото поред, тайно гласуване за генерален секретар на ООН. Това бе най-слабото й класиране досега. В предишните четири вота тя бе два пъти трета и два пъти пета. Освен че регистрира най-слабото си представяне, този път Ирина Бокова не бе първа и сред жените. Тя бе изпреварена от аржентинската външна министърка Сусана Малкора.