неделя, 18 септември 2016 г.

Русия провежда парламентарни избори

Днес в Русия се провеждат избори за Държавната дума (руския парламент), губернатори в девет региона и депутати за 39 регионални парламента. Гласуването вече е започнало и се очаква да продължи 22 часа, като обхване 11 часови зони - от Далечния изток до Калининград на Балтийско море.

Избирателите са 111 млн. души. Разкрити са 94 000 секции. По-рано тази седмица се проведе вотът в чужбина, като над 9 000 руски граждани упражниха правото си на глас.

Руснаците ще изберат 450 депутати за долната камара. В парламента влизат тези партии, които преодолеят 5-процентовата бариера (по-рано беше 7%). Кандидатите за местата са 6500 души.

Промяна в избирателната система, според която половината депутати от 450-местната Държавна дума ще бъдат избирани на мажоритарен принцип, е в полза на управляващата „Единна Русия”, тъй като тя контролира държавата и местните ресурси.
Последните социологически проучвания предричат лесна победа на управляващите, която ще спечели достатъчно места, за да имат мнозинство.

Националните избори, които включват и първи избори в Крим, идват на фона на 80% одобрителен рейтинг на Путин, въпреки че Русия се бори с най-дългата си рецесия в 16-годишното управление на руския лидер.

САЩ няма да признаят резултатите от предстоящите руски парламентарни избори в Крим, обяви вчера Държавният департамент.

„САЩ не признават легитимността и няма да признаят резултатите от заплануваните за 18 септември избори за Руската дума в окупирания от Русия Крим”, каза говорителят на департамента Джон Кирби.