вторник, 20 септември 2016 г.

Депутати питат премиера няма ли да забрани на Толстой да идва в България

Депутатите Петър Славов и Методи Андреев внасят днес парламентарен въпрос към премиера Бойко Борисов във връзка с изказването на руския депутат от управляващото мнозинство Пьотр Толстой, че „ще купят цяла България, след като вече са купили половината от крайбрежието“.

Двамата депутати питат обсъждано ли е в Съвета по сигурност към Министерски съвет колко са закупените по българското Черноморие ваканционни и жилищни имоти, от граждани на държави, които не са членове на Европейския съюз, включително и чрез регистрирани в България юридически лица и проверява ли се с какъв произход са средствата, с които са купени имотите.

Славов и Андреев питат Борисов дали не смята, че скандалното изказване на Пьотр Толстой обижда всички български граждани и уронва националното ни достойнство и не е ли редно да му бъде забранено да посещава страната ни.

Според двамата депутати е притеснителен фактът, че съвсем наскоро е направен опит прагът на инвестицията, необходима за получаване на разрешение за продължително пребиваване, да бъде намален от 600 хиляди лева на 100 хиляди лева. Особено когато това се случва на фона на засиленото изкупуване на имоти по Черноморието от чуждестранни граждани, основно без гражданство в страна-членка на Европейския съюз.

Промяната е заложена в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, внесен в парламента от Министерски съвет.

„Тази инвестиция е една от предпоставките чужденец от държава извън Европейския съюз да започне процедура по получаване на българско гражданство“, смятат двамата депутати.