четвъртък, 15 септември 2016 г.

Ивайло Калфин е кандидат-президент на Гоце

Бившият вицепремиер в кабинета "Борисов 2" Ивайло Калфин беше номиниран за президент от коалиция, ръководена от Георги Първанов - Гоце.

Това е втората кампания, в която Калфин се явява като кандидат-президент, след като през 2011 г. беше номиниран от БСП в двойка със Стефан Данаилов.

Председателят на АБВ Георги Първанов не разкри кой ще бъде кандидатът за вицепрезидент на партията.

"Калфин-президент" е името на коалицията, която ще застане зад кандидата. Освен АБВ в обединението ще влязат "Гергьовден" и други формации.

Кой е Ивайло Калфин?

52-годишният Ивайло Калфин е икономист по образование, завършил е международни икономически отношения в УНСС и международно банкиране от Университета в Лофбъро във Великобритания.

Избиран е четири пъти за народен представител от "Коалиция за България", от "Евролевицата" на Александър Томов, и от АБВ на Георги Първанов.

Бил е икономически съветник на президента Първанов по време на първия му мандат.

От 2009 до 2014 г. Калфин беше евродепутат от Партията на европейските социалисти, издигнат от БСП. През 2011 г. той беше номиниран за кандидат-президент от социалистическата партия в двойка със Стефан Данаилов, като двамата успяха да достигнат до балотаж срещу Росен Плевнелиев / Маргарита Попова.

В началото на 2014 г. той обяви, че се присъединява към новосъздадената АБВ.

Два пъти е заемал поста вицепремиер - първо, между 2005-2009 г. в кабинета на Сергей Станишев, където съвместяваше позицията с ръководството на МВнР, и от ноември 2014 до май 2016 г. - като вицепремиер по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика от ноември 2014 г.

Ивайло Калфин подаде оставка на 10 май 2016 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар