събота, 17 септември 2016 г.

Европейската гранична полиция стартира от България

Европейската гранична полиция ще стартира именно от България на 6 октомври, това заяви днес в Басарбовския манастир премиерът Бойко Борисов.

Според него в момента България не напира да влезе в Шенген, защото няма сметка от това.

„Когато се натискахме, не ни приеха, сега предпочитаме да изчакаме по-добър момент", допълни той.

А после написа във фейсбук:

Посетихме единствения действащ мъжки скален манастир в България "Св. Димитрий Басарбовски". След дългогодишен застой на строителството, през юли месец одобрихме необходимите 150 000 лв. за довършване на новата манастирска църква. За нас бе важно да съхраним това духовно средище, датиращо още от Средновековието, което е и уникална за страната ни туристическа дестинация.
В село Басарбово вече е готов новият площад с обновено озеленяване на обща стойност 20 200 лв. европейски и държавни средства. Пожелавам на всички жители на русенския край повече хора да посетят това красиво свято място, допълва Борисов

По-късно той бе награден от русенския митрополит Наум със знака "Св. Димитър Басарбовски" в митрополитския дом в гр. Русе. Бойко Борисов стана първият, награждаван с новоучредения знак. Митрополит Наум благодари на премиера за помощта, оказвана от правителството на неговата митрополия и на Българската православна църква. Борисов увери, че винаги, когато има възможност ще съдейства на църквата, защото неговият кабинет не е съставен от безбожници.