петък, 7 октомври 2016 г.

Разкрития: Борисов близо 2 г. блокирал решение за уволнението на мъжа на Бокова

Без законен повод премиерът Бойко Борисов близо две години е блокирал взето решение от Министерския съвет за смяна на мъжа на Ирина Бокова Калин Митрев като български представител в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), показа проучване на Mediapool.

На 19 ноември 2014 година Министерският съвет взима решение за смяна на българския представител. От стенограмата се разбира, че предложението е на финансовия министър Владислав Горанов, който предлага позицията да се заеме от икономиста Стефка Славова.

Борисов одобрява рокадата с думите: "Точно преди да я направят вицепрезидент на банката беше уволнена (от правителството на Орешарски – б.р.), а тя (Стефка Славова) е кадърна, позната е в банкерските среди. Така че не правим политическо уволнение, а връщаме човека, който е работил там".

В крайна сметка правителството не уволнява никого, въпреки изрично издаденото решение на Министерския съвет, което явно не е сведено до знанието на ЕБВР.

Калин Митрев продължава да заема позицията без законен повод (от гледна точка на нашето законодателство) до 31 март 2016 година. Тогава правителството, този път без коментар от Борисов, отменя старото си решение за назначаването на Стефка Славова и преутвърждава мъжа на Ирина Бокова.

Това се случва три месеца и половина, след като сайтът "Биволъ" пише, че Калин Митрев все още е в Съвета на директорите на ЕБВР, ако се вярва на сайта.

Сега премиерът обяснява, че Ирина Бокова е "проявила нахалство" и не се е оттеглила от напреварата за ООН, въпреки че българското правителство е издигнало Кристалина Георгиева. Той сравнява поведението на Бокова с това на Калин Митрев.

"Както мъжът й, въпреки всичките опити за оставка, остана в Европейската банка за
възстановяване и развитие. И го оставих аз преди 2 години... малко да се смирят (Бокова и мъжа й-б.р.)", коментира премиерът.

В случая обаче не става дума за искане на оставката на Митрев, а за взето решение на българското правителството за неговото уволнение, което така и не е изпълнено. Единственото обяснение е, че това решение не е обявено пред банката, защото Борисов го е блокирал, за да бъде някой смирен.

Процедурата в ЕБВР е повече от ясна - няма нужда българското правителството да "моли" Митрев да си подаде оставката от банката, а просто да го смени.