неделя, 16 октомври 2016 г.

Плевнелиев може да прати квадратчето "Не подкрепям никого" на Конституционния съд

Депутатите трябва да променят методиката за отчитане на вота "Не подкрепям никого", заяви днес в ефира на бТВ президентът Росен Плевнелиев.

"Проблем има, той е очевиден, от една страна гласът е легитимен, като избирателят зачеркне "Не подкрепям никого", след това е нелигитимен, когато се броят бюлетините. Надявам се този проблем да се реши в Народното събрание. Ако народните прведставители не вземат решение, като държавен глава съм готов да действам в рамките на конституционните си правомощия", заяви той.

И поясни, че да - това означава да прати Изборния кодекс отново на Конституционния съд.

"Едно нещо ме притеснява - всеки път в последния момент преди правенето на избори има някаква неразбория. Винаги, в последния момент преди изборите се правят корекции по изборните закони", каза още държавният глава.
Плевнелиев коментира и напрежението в управляващата коалиция, след като премиерът Борисов заяви на Реформаторския блок, че трябва да се държат повече като партньори.

"Очевидно е, че в коалицията има проблеми, важно е те да не се замитат под масата, а да се сложат на масата и да се намерят решения," каза той, и отбеляза, че тази коалиция е имала предимство пред други с ясно коалиционно решение. "България няма нужда от извънредна нестабилност, надявам се емоциите да останат настрана. Нека да се чуят аргументите на всеки, този с различно мнение не е враг, а част от решението. Една коалиция не би следвало да се базира на формули, а на политики и приоритети."