петък, 7 октомври 2016 г.

БСП откри предизборната кампания с пърформанс от парламентарната трибуна

Скандал прекрати работата на Народното събрание в петък, след като БСП излезе с декларация срещу управлението на ГЕРБ и театрално разпъна плакат в пленарна зала, използвайки прякото излъчване на парламентарния контрол по БНТ и БНР. Представлението се разигра в първия ден от официалната кампания за президентските избори.

Социалистите атакуваха управляващите заради смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева в надпреварата за ООН и за това, че по думите на Корнелия Нинова, в България щели да се разселват бежанци.

В крайна сметка парламентарният ден приключи без традиционния петъчен контрол, под викове "Оставка!" от страна на БСП. Председателстващият заседанието Димитър Главчев, който пое функциите на издигната за кандидат-президент от ГЕРБ Цецка Цачева, многократно призова за ред в залата, заплаши, че ще прекрати заседанието и накрая го стори.

Преди това думата за декларация от името на парламентарна група поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова. Както се оказа, нейната партия е особено засегната от думите на премиера Бойко Борисов по адрес на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и нейната "комунистическа фамилия".