понеделник, 3 октомври 2016 г.

Кристалина Георгиева: ООН не се дели на бедни и богати

ООН не се дели на бедни и богати, заяви днес Кристалина Георгиева в началото на изслушването й пред Общото събрание. То започна точно в 18 часа българско време.

"За света е голям прогрес, че сме създали обща платформа за действие, която не е разделена на бедни и богати, а е за всички нас. Тя ни дава възможност да си партнираме по начин, който може да бъде преобразяващ света. Ние сме глобална икономика с БВП 78 трилиона долара", изтъкна Георгиева.

Тя призова ООН да помогне на децата в беда.

"Спомням си, че преди година бях в София с 18-месечната ми внучка - шумно и весело дете. А на другия ден бях в израелска болница при 14 ранени деца. И никога няма да забравя тази ужасна тишина в стая, пълна с деца. Беше зловещо", каза Георгиева.
Тя призна, че се е включила късно в надпреварата за генерален секретар на ООН. И допълни, че би предпочила да се включи по-рано, за да се подготви за представянето си.
"Видях невероятни икономически промени през живота ни. Страните ни станаха много по-активни членове на международната общност. Видях това на местата, където работех - първо в Световната банка, а след това в Еврокомисията", продължи еврокомисарката.
Тя правила това в Световната банка. Работата й била да управлява връзките между 87-те страни членки.

"Трябваше да работя в интерес на всички. Когато препоръчвах някакво решение, те вярваха в него - че то е за всички. Вярвам, че трябва да се работи за изграждане на доверие", допълни еврокомисарката.
Георгиева обеща пътеводната й звезда да бъдат Хартата на ООН и нейният член 101. Хартата е договорът от 1945 г. за създаване на организацията, подписан в Сан Франциско. А член 101 предвижда персоналът да се назначава от генералния секретар съобразно установените от Общото събрание правила. Целта се осигури най-високо ниво на ефективност, компетентност и отчетност.

Повод за тези думи бе въпрос на представителя на Тайланд, който се интересуваше защо в секретариата на ООН се назначават малко хора от развиващите се страни.