събота, 8 октомври 2016 г.

Гневни ли са руснаците на Роби Уилямс?

Руснаците имат нов повод за възмущение, пише в. "Гардиън". И той не е нито заради репортажите на западните медии за войната в Сирия, нито заради разследването за сваления малайзийски боинг от сепаратисти в Украйна.

Става дума, разбира се, за последния видеоклип на британския певец Роби Уилямс - новият му хит „Купонясвай като руснак“ (Party Like a Russian).

Макар нито веднъж в песента да не е споменато името на президента Владимир Путин, на всички е ясно, че става дума именно за него. И много хора не приемат уверението на Уилямс в туитър, че песента "определено не е за Путин".

Ето какво обяснение дава британското издание Genius: "Неофициално се твърди, че Путин е един от най-богатите хора в света. Той обеща, че Русия ще построи космическа станция до 2023 г, макар да е леко мистериозно как те финансират това начинание. Путин има репутацията на човек, който не позволява да му казват какво може да прави."

Какво следва нататък?

Ето обаче как звучи на английски тази строфа: Ain't no refutin' or disputin' - I'm a modern Rasputin.

И с просто око се вижда, че тук "Путин" е споменат два пъти, макар и като част от други думи. Освен за президента, Роби Уилямс пее за руските олригарси, допълва изданието. Той не само че е облечен като руски новобогаташ, забавляващ се в луксозното си имение, а е обкръжен и от балерини, пременени като прислужнички.

Връзката с олигарсите се потвърждава от следната строфа от втория куплет:

"Слагам банка в кола, в самолет, в кораб,
поне половината западен свят трябва, за да държи кораба ми над водата".
Тези хора често влагат цяло състояние в такива придобивки, пояснява Genius. Разбира се, те са от най-луксозните западни марки.

Доста по безобидно звучи началото на същия куплет:

"Имам си Столи, Боли и Моли и съм весел.
И винаги съм откачен и никога не се извинявам."
Какво се крие зад тези на пръв поглед безобидни имена? "Столи" е умалително от водка "Столичная", "Боли" - от шампанско "Болинджър". А "Моли" е жаргонното название на екстази.

Както се вижда дотук, песента е направена така, че по никакъв начин да не може да се докаже, че е посветена на Путин. Много хора в Русия обаче са убедени, че певецът се подиграва с руския президент. В резултат медиите, почти всички от които са прокремълски, незабавно започнаха "стрелба" по певеца.

Държавният телевизионен канал "Вести" пусна само част от клипа. Водещият обясни, че само руската тема спасява певеца, чиято популярност през последните години се превръщала все повече в спомен, отколкото в реалност.
Таблоидът Life публикува мнението на "група експерти", според които Роби Уилямс никога вече да бъде поканен в Русия. Защото колкото и руснаците да обичали да се надсмиват над самите себе си, чужденците не бивало да си позволяват такова нещо.

Една от причините за гнева е фактът, че в песента са използвани мотивите от "Танца на рицарите" от операта "Ромео и Жулиета" на Сергей Прокофиев, смята авторът на статията в "Гардиън" - руският журналист Олег Кашин. Той припомня, че в края на 80-те г. на ХХ век тази музика е била използвана като фон при редица политически репортажи по телевизията. И мнозина зрители я свързват с разпадането на СССР.

Съвсем неочаквано обаче клипът бе похвален от певеца Юрий Лоза, известен с честите си нападки срещу западните изпълнители. Според него Уилямс го направил с голяма тънкост. И показал не вечеринка на олигарх, а на средностатистически чиновник.

"Роби Уилямс е прав - ние, руснаците със сигурност знаем как да купонясваме. - Това пък написа в "Гардиън друга руска журналистка - Наталия Антонова.  - Остана една цяла тема, по отношение на която може да бъде дадена свобода на стереотипите".
И обобщава:

"Песента на Уилямс е нещо повече от колекция тъпи препратки към олигарсите и Распутин. Напълно очевидно е, че това е саркастичен отговор на омразния разкош на руския елит. Такива стихове могат да бъдат разчетени и като намек към всички онези западни адвокати и политици, които без проблеми разрешават на руските корупционери да си съхраняват мръсните пари зад границата, а санкциите нека бъдат проклети."

ВИДЕО