неделя, 9 октомври 2016 г.

Републиканците обмислят смяната на Тръмп с друг кандидат

Юристите на Националният комитет на Републиканската партия търсят законни основания за смяната на кандидата на партията за президент на САЩ Доналд Тръмп с друг. Това съобщава Politico, позовавайки се на източници в Комитета.

„Армия от юристи изучава „правило №9", позволяващо да се издигне нов кандидат в случай на доброволен отказ на предишния или неговата смърт”, заявява източникът пред изданието.

По-рано обаче Тръмп заяви, че шансовете да излезе от предизборната кампания са нулеви.

Изданието отбелязва, че Републиканците разглеждат възможността за смяна на кандидата месец преди вота, когато бюлетините вече са напечатани, а в някои щати дори е започнало ранното гласуване.

По-рано председателят на националния партиен комитет  Райнс Прибъс  заяви, че публичното очерняне на Тръмп от съпартийците му лишава Републиканската партия от всякакви шансове за победа в изборите.

Скандалът около Тръмп започна, след като в американските медии бяха разпространени видеозапис, на който той в частен разговор прави редица вулгарни и сексистки изказвания за жените. Във видеото Тръмп разговаря с известния телевизионен водещ Били Буш край снимачната площадка на сериал, в който милиардерът има епизодична роля. С нецензурни изказвания мераклията за Белия дом описва как е целувал, опипвал и се опитвал да склони за секс омъжена жена, чието име не се споменава.

Много от членовете на Републиканската партия побързаха да разкритикуват поведението на Тръмп.  По-късно бизнесменът се извини пред всички, почувствали се обидени от думите му и заяви, че публикуването на видеото е опит да се отвлече общественото внимание от реалните проблеми в страната.