четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Нападнаха и биха шефа на Българския хелзинкски комитет

Двама неизвестни са нападнали тази сутрин председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев. Атаката е станала около 9.30 ч пред столичния хотел „Радисън", а правозащитникът е ударен с юмрук в лицето и стомаха, след което нападателите са избягали по ул. „Цар Шишман", съобщават от пресслужбата на БХК.

Кънев е с леки наранявания.

От неправителствената организация осъждат нападението над председателя си и призовават за незабавни мерки за разкриване на извършителите, включително с помощта на записите от камерите на мястото и по пътя на бягство на нападателите.

БХК стои срещу всякакви прояви на насилие. През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство, допълват оттам.

"Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават, пишат от БХК.

Езикът на омраза все повече завладява публичното говорене чрез медиите, които често дават безкритична трибуна на расистки, ксенофобски и хомофобски възгледи и антималцинствени активисти. Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното