сряда, 19 октомври 2016 г.

"Яневагейт": Службите са на Делян, това е последният бастион на ДПС

Шефовете на службите за сигурност са под влиянието на ДПС и лично на депутата Делян Пеевски. Това твърди бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева в поредния епизод от скандала "Яневагейт", публикуван в "Биволъ" в сряда.

Влиянието на ДПС в сектора за сигурност не за пръв път става тема на записания разговор между Янева, бившата й колега Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, но за пръв път нереализираният шеф на ДАНС и депутат от ДПС е споменат като човека, който фактически владее службите.

Бившата шефка на СГС прави тази констатация по повод на това, че лично "Делян" й е споделил, че е говорил за замесването й в скандала покрай разработката "Червей" с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Оттам тримата основни действащи лица в "Яневагейт" започват да разсъждават дали Янева да говори лично с Борисов или така само може да се навлече повече неприятности, както я предупредил "Делян". Мондешки пък отбелязва, че "Бойко никога не казва истината – той днеска ти казва т'ва и след малко ти казва обратното".

"Каза, че е говорил с Бойко и със Сотир. Каза: "Аз направих всичко възможно, което можах да направя". Само че нали се сещаш, те шефовете на службите са негови хора. Аз съм сигурна, че Бойко – те са му скочили", казва малко по-късно Янева, след което уточнява, че визира "Делян", а не премиера.

"Аз съм сигурна, че ДПС са поставили условие на Бойко, че ако пипне шефовете на службите – ще му скочат", допълва бившата шефка на СГС, потвърждавайки тезата, която депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов нееднократно е развивал съвсем официално.


Както е известно, именно след избухването на скандала покрай разработката на ДАНС "Червей", за която Янева бе осъдена условно за издаване на разрешения за незаконни СРС-та, Борисов инициира смяна на дотогавашните шеф на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светозар Лазаров, "завещани" му от кабинета "Орешарски".