понеделник, 3 октомври 2016 г.

Метеорологичната станция на връх Мусала е закрита

Метеорологичната станция на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките е закрита. Това стана ясно от изявление на страницата на станцията във фейсбук.

В съобщението на станцията на най-високия връх на Балканите се коментира още, че обект от национално значение ще бъде съсипан заради безхаберие и безстопанственост.

"Явно, че ние ще сме поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. Жалко. Затварят ни. Загубата ще е за всички. Изглежда, че ви казваме "Чао". Чао на всички", пишат служители на станцията.

Метеорологът Красимир Стоев припомня, че официалното откриване на станцията е било на 2 октомври 1932 г., а от 1 октомври 2016 г. са били прекратени метеорологичните измервания на върха за неопределено време.

Планинарите, цитирани от Би Ти Ви, смятат, че "консервирането" на сградата ще доведе до сигурното й разрушаване.

Станцията е открита на 2 октомври 1932 година. Оттогава досега без прекъсване метеоролози провеждат там наблюдения на времето. На всеки три часа се предават данни от върха в помощ на прогнозата за времето и предупрежденията за опасни явления, припомня Стоев. "На 1 октомври 2016 г., един ден преди 84-ата годишнина на станцията, метеорологичните измервания на върха бяха прекратени за неопределено време."