четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Бойко Борисов: Няма да подам оставка заради комунистическа фамилия

Няма логика в искането за оставка, всички премиери извън Португалия би трябвало да подадат оставка. Оставка трябваше да искаме на Орешарски, но той вече я подаде. Затова, че ни я предложи (Ирина Бокова - бел ред) преди две години. Тя прояви нахалство и не се отказа и отиде да блокира госпожа Георгиева.

"За какво да подавам оставка – за това, че не мога да осигуря още 5 години на една комунистическа фамилия ли", заяви Борисов.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на въпрос за исканата му оставка във връзка с надпреварата за генерален секретар на ООН. След гласуването в сряда вечерта стана ясно, че португалецът Антониу Гутериш ще бъде следващият лидер на Обединените нации. Днес и БСП, и ДПС поискаха оставката на правителството. В избора участваха първоначално номинираната от българското правителство Ирина Бокова, а преди десет дни правителството издигна българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Бокова обаче не се отказа от надпреварата.

Борисов беше на откриването на новата агенция на Европейския съюз "Европейска гранична и брегова охрана" на граничния пункт "Капитан Андреево"

Според премиера номинирането на Кристалина Георгиева "в последния момент не е гаф". "Имахме увереността на много държави, че ще я подкрепят", каза още Борисов. След гласуване в сряда тя получи пет гласа "за", включително от 2 държави постоянни членки, 8 "против", сред които 2 постоянни членки и 2 "въздържал се", един от които също е бил от постоянна членка на Съвета. На практика Георгиева е била изправена пред две заплахи за вето, но не се знае от кои държави.

Според официалната информация Ирина Бокова е получила по 7 гласа "за" и "против" и 1 "въздържал се". По думите на репортерката на агенция "Франс прес" Каръл Ландри, две държави постоянни членки са били готови да ѝ наложат вето.