вторник, 11 октомври 2016 г.

Няма да сливат почивните дни

Отпадането на сливането на почивните дни е промяна, която е полезна за всички. Това заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Промяната ще стане с промени в Кодекса на труда, които до голяма степен ще отговорят на очакванията на бизнеса, който иска сливането на почивни дни да отпадне.

„През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Така част от бизнеса няма предвидимост за начина, по който организира работата си”, каза Русинова.

Според нея планирането би било много по-добро, ако разчетите се правят според фиксирания брой на официални празници.

"Ако те се паднат в събота или неделя да се почива в понеделник. Понеделникът няма да се отработва”, обясни министърът на труда.

Според Русинова и за хората и за бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно, а освен това причинявало доста проблеми за семействата, когато отработването е в неучебни дни.

Тя обясни, че ако официалният празник се падне например четвъртък или вторник, ще се почива на самия ден.

"Ако някой иска да си слее дните и да има по-дълга ваканция работодателят може да отпусне дни или човек да си ползва отпуската", подчерта Русинова.