понеделник, 21 ноември 2016 г.

"Шоуто на Мая": 100% мажоритарни избори веднага

Омбудсманът Мая Манолова внесе промени в Изборния кодекс, регламентиращи въвеждане на мажоритарен избор на народни представители в два тура, съгласно предложението на референдума, проведен едновременно с първия тур на президентските избори на 6 ноември. Общественият защитник внесе законопроекта в понеделник, заедно със сценаристи на Слави Трифонов и привърженици на идеята за мажоритарен вот като журналиста Валери Найденов и социоложката Мира Радева.

Предстои да се види дали парламентарните партии ще се съобразят с проекта и ще има ли Народното събрание време да го приеме. Едно от сериозните предизвикателства е прерайонирането на страната, така че всички райони да имат еднаква тежест от гледна точка на броя избиратели. Това е процес, който би отнел време и със сигурност би предизвикал спорове.

Затова партиите в отиващият си парламент обмислят възможността за частично въвеждане на мажоритарен вот на предстоящите предсрочни парламентарни избори, а новото НС да обсъди цялостното преминаване към мажоритарен избор в два тура. Сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов обаче заяви, че е против промени в кодекса, които не съответстват на поисканото в референдума.

Какво предвижда проектът "Манолова"

Проектът предвижда страната да се раздели на 231 едномандатни избирателни райони и 9 за чужбина. Като при избор на Велико народно събрание районите в страната би трябвало да са 385, а в чужбина - 15, предвижда проектът.

Всеки кандидат-депутат ще може да се кандидатира само в един район.

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, втори тур на изборите се произвежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия. При равен брой гласове няма избран народен представител и президентът на републиката по предложение на Централната избирателна комисия насрочва частичен избор.

Районирането на страната се указва в специално приложение на закона, което обаче не е изготвено от Манолова. Именно прерайонирането от 31 мномогамндатни на 240 едномандатни избирателни района е една от основните недомислици на допитването. Заради обезлюдяването на определени райони в страната, ще трябва да се окрупняват цели области, което пък ще повдигне въпроса за представителността.

В законопроекта на омбудсмана се въвежда уседналост и на парламентарните избори. Право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната ще имат българските граждани, които нямат временна адресна регистрация извън страната.

Отпада депозитът, който партиите внасят за парламентарните избори.

Улеснява се и регистрирането на Инициативен комитет, който да издигне независим кандидат за народен представител.