сряда, 2 ноември 2016 г.

На тази дата: 2 ноември 1988 г. Плъзва първият компютърен червей създаден от Робърт Морис

1988 г. в Интернет се появява първият компютърен червей, създаден от Робърт Морис. Днес той е бизнесмен, професор в Масачузетския университет. Чете лекции и е консултант в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към университета.

По времето, когато създава компютърния вирус, Робърт е студент. За да скрие факта, че е създал вируса в университета „Корнел”, където учи, Морис пуска „червея” от Технологичния институт в Масачузетс. Пренася го на дискета и невъзмутимо го пуска в действие. Виртуалната гадина започва да се репродуцира безконтролно, заразявайки над 6000 компютъра, или една десета от всички PC системи тогава.

Федералният съд го подвежда под отговорност на 26 юли 1989 г. Морис се оправдава, че е създал вируса, за да преброи колко компютри са свързани към интернет. Година по-късно студентът научава и наказанието за своето престъпление. Магистратите го осъждат условно на три години. Заедно с това Робърт Морис трябва да положи 400 часа общественополезен труд и да плати глоба от 10 500 долара.