неделя, 6 ноември 2016 г.

Избори за президент: Генерал Радев с 1 % пред Цецка Цачева

Вече са ясни първите резултати от изборите за президент и вицепрезидент. На база резултати от exit poll на Маркет Линкс, кандидатите се подреждат така:

Румен Радев - 24.03%

Цецка Цачева - 23.46%

Красимир Каракачанов - 13.66%

Веселин Марешки - 10.23%

Резултатите очертават провеждане на балотаж между кандидатите на БСП и ГЕРБ - Румен Радев и Цецка Цачева.

Данните от Exit poll на Галъп показват по-висока разлика между Радев и Цачева - 26.7% за кандидата на БСП и 22.5% за кандидатката на ГЕРБ.

Първи тур на президентските избори протече при избирателна активност, малко по-висока от тази на изборите през предходните години.

Към 19:00 ч. избирателна активност беше 53%, по данни на Галъп. Към същия час са гласували 47% за националния референдум.

С около три пункта е по-висока избирателната активност на настоящите президентски избори в сравнение с последните парламентарни избори през 2014 г., нещо, което никога не се е случвало, защото винаги активността на президентски избори е по-ниска от тази на парламентарните", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Донякъде то е и заради задължителното гласуване, което на тези избори е за първи път, посочи Томов.
Заради многото желаещи да гласуват, изборният ден беше удължен в определени секции до 21.00 ч. - с час след указаното от закона време.


Част от подадените сигнали касаят и продажбата на алкохол в изборният ден. Има сигнали за неоткъснати отрязъци на бюлетините, които обаче ще се смятат за действителни, грешките са на секционните избирателни комисии.


ДСБ: Започваме на чисто. Не подкрепяме никого на втори тур


ДСБ разпространи декларация във връзка с резултатите от първия тур на изборите за президент. Партията няма да подкрепи нито кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, нито кандидата на БСП Румен Радев на втория тур.

„Днес ние не можем да заставим своите избиратели да подкрепят нито един от участниците във втория тур, представители на тази политика. С поведението си по време на кампанията, те допълнително отблъснаха десните избиратели и убедените демократи. Тяхна задача е да спечелят загубеното доверие за седем дни“, се казва в декларацията.
След изтеклия пълен цикъл от избори, десницата трябва да започне на чисто, се казва още в позицията. Не е споменат изрично Реформаторският блок, но споразумението за него включваше именно общо явяване на пълен цикъл от избори и на практика след днес вече не е в сила.

„Нашата задача днес е да обединим свободните българи - демократите, реформаторите,  десните хора в България. През кампанията организациите на всички десни партии показаха еднозначно волята си за единство и противопоставяне на рекета, корупцията и еднопартийния модел. ДСБ протяга ръка за обща работа с тези граждани и организации вдясно, които са опозиция на настоящото управление“.


ДСБ благодари на структурите на всички партии от Реформаторския блок за постигнатия „силен мажоритарен резултат в тежка атмосфера на страх и популизъм“.

Горанов: Няма официално позиция за оставката


Много е динамична обстановката пред урните. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред Нова телевизия. "Не съм министър в оставка. Няма единна позиция и няма окончателно решение в ГЕРБ. С изпълнителната комисия на ГЕРБ тече заседание сега, която няма да приключи скоро", каза още Горанов.

"Не мога да коментирам позицията на премиера, коментирам моята позиция. Няма официално позиция за оставката", добави министърът. "Бих казал на Борисов да не подава оставка. Промяна е възможна , въпросът е дали е към по-добро или не", каза Горанов. "Не бих препоръчал на премиера Бойко Борисов да подава оставката заради резултата от президентските избори и така да залагаме на карта стабилността на държавата, и да отиваме към неясно бъдеще", продължи Горанов по Нова телевизия след среща на Борисов с министрите от кабинета му.

Горанов обясни, че на срещата не е било взето конкретно решение. „Имаше двуостри дебати, да сме хора на честта“, каза още Горанов. При разговорите е постигнато съгласие да се изчакат официалните резултати, каза още финансовият министър. „Няма смислени аргументи сега да се подава оставка. Правителството не е участвало в тези избори“, допълни Горанов.



Обновява се!