четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Съветник на Тръмп предлага Гюлен да бъде предаден на Анкара

Ислямският проповедник Фетуллах Гюлен, когото Анкара смята за основен организатор на неуспешия опит за преврат, да бъде предаден на Турция, предлага в своя статия за изданието "Хил" Майкъл Флин, американски генерал от запаса и съветник на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Според него отношенията с Турция трябва да бъдат приоритет в американската външна политика. Американските медии спрягат Флин за министър на отбраната в администрацията на Тръмп.

В статия за в. „Хил” генерал Флин посочва , че „трябва да започне да става ясно, че ролята на Турция е от съществено значение за американските интереси и тя е източник на стабилност в региона”. Той критикува администрацията на президента Барак Обама и изтъква, че не е разумно да се държи на разстояние от Анкара. „Трябва да съобразим външната си политика и да признаем, че Турция е приоритет. Трябва да погледнем света от гледната точка на Турция”, смята Майкъл Флин.

Съветникът на Доналд Тръмп подкрепя искането на Анкара да й бъде предаден живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. Майкъл Флин сравнява Гюлен с лидера на ислямската революция в Иран аятолах Рухолах Хомейни. Той настоява американската администрация да не повтаря същата грешка като подкрепя Гюлен, както направи с Хомейни.