петък, 25 ноември 2016 г.

Борисов: Провокаторите на бунта в Харманли отлитат за Афганистан

Още утре екип от прокурори и следователи ще влезе в Регистрационно-приемателния център в Харманли, за да установи кои са подстрекателите на бунта. Първият самолет за Афганистан - с тях имаме споразумение за реадмисия, ще излети през декември и на борда му ще са подстрекателите на бунта.

Това съобщи на извънредна пресконференция в бежанския център в Харманли премиерът в оставка Бойко Борисов.

Свикнали сме да виждаме подобни инциденти почти ежедневно във Франция, Германия. Войната в Сирия продължава, подобни гледки ще са чести. Нито огради ще ги спре тези хора, нито нищо. Това е съдбата на Европа, заяви Борисов.

Той апелира да се спрат призивите за физическа саморазправа след бунта на мигрантите, защото терористи от "Ислямска държава" следят новинарските емисии и социалните мрежи.

Мрежите на ИДИЛ много внимателно следят това, което излиза по новините. И обикновено там, където има такива сблъсъци, следва терористичен акт, задействат се терористичните спящи клетки, обясни Борисов.

Премиерът в оставка призова да се прави и строго разграничение между агресивните провокатори и мирните мигранти в бежанския център.

Ние като народ винаги сме били толерантни към децата, жените, бягащите от война. Тука обаче има и друга група, от Афганистан и Пакистан предимно, ходят на тумби, не спазват никакви правила, това дразни хората и ги плаши, каза Борисов.

Според мен 3000 души в Регистрационно-приемателния център за град като Харманли са много, заяви още премиерът в оставка.

Към 02:00 ч. стана ясно, че пострадалите полицаи при бунта в Харманли вече са 24.

Отвътре Регистрационно-приемателният център прилича на бойно поле - изтърбушени мебели, разпилени кабели, счупени прозорци.