вторник, 22 ноември 2016 г.

Цветанов вижда сценарии срещу ГЕРБ

Според Цветан Цветанов атаките срещу министри от правителството на ГЕРБ, както и срещу Бойко Борисов лично, напомнят онези, които са последвали след падането на ГЕРБ от власт през 2013-та година.

"Премиерът беше подложен на проверки, както и аз през 2013-та, когато не беше вече в управлението, това е повторение на случилото се. Нека си пропомним цялостната агресия към ГЕРБ към Борисов и респективно към мен. Сега излизат същите говорители. Спомнете си Бареков, Цветан Василев..."

По повод повдигнатите обвинения срещу министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов, той обясни, че докато един човек не е осъден на трета, последна, инстанция - той е невинен. В случая с пръстовите отпечатъци и ваксините, той самият смята, че у обществото е "останало едно усещане", че има "нещо необяснено".

Цветанов пожела на всички бивши министри от правителството на ГЕРБ, включително и на Делян Добрев, да бъдат достъчно силни, за да докажат че са невинни, точно както се е случило и когато са били повдигани обвиненията срещу него.

На въпрос дали Бойко Борисов трябва да бъде проверяван от прокуратурата, заради обвиненията, изказани в интервюто на Цветан Василев по телевизия bIT, в което се казва, че кръг, свързан с Борисов и воден от Александър Сталийски е рекетирал КТБ по времето на Василев, Цветанов заяви, че става дума за събития от 2010-та година, но тогава, когато той е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи, не е имало никакви сигнали по този въпрос.

Цветан Цветанов обясни, че не е близък по никакъв начин със Сталийски. Той не познава и "Каратиста" и едва в студиото на Нова телевизия се засякъл с Николай Банев, който също не познава.

Заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че според Центъра на излседване на демокрацията, най-ниските нива на корупция - под 10% в МВР са били по времето, когато той е бил министър на вътрешните работи. "Подслушването беше мит, който беше разбит", обясни той на въпрос на водещия, че е бил обвиняван в "какви ли не прегрешения".

По повод думите на Цветанов, казани преди години, че Пеевски има силни позиции в съдебната система, той уточни, че през последните 2 години ГЕРБ са доказали, че това не е така, като "се въвехода възможности за разделение на ВСС, както и за контрол на главния прокурор".

По въпроса за спиране на програмата за саниране, според Цветанов, не би било "отговорно" да се продължи програмата, след като всички партии по време на предизборната програма се изказали против нея, а предстои служебен кабинет. Ако ГЕРБ се върнат на власт, първата точка, която ще предложат, по думите му, е да задействат програмата наново, но за това трябвало да има приходи от борба с контрабандата, за да може да се финансира програмата, както досега.

Цветан Цветанов не вижда проблем в изборната загуба на ГЕРБ "след 10 победи". Той обясни, че партията водила чиста кампания, постигнала мобилизация от 85% на партийното ядро и не са били използвани "тролове".

"Ние никога не сме имали тролове, никога не сме имали издания, които да пишат срещу други кандидати.
Ние винаги сме смятали, че трябва да сме искрени с хората, да постигаме резултат, без да се възползваме от страховете на хората", обясни той.