сряда, 9 ноември 2016 г.

Писмо до парламента: Решете дали да поискате наказание за Димитър Узунов

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова и Калин Калпакчиев внесоха днес в Народното събрание писмо до председателката Цецка Цачева с молба то да бъде предоставено на всичките 240 народни представители. В момента Цачева е в предизборна кампания и нейните функции изпълнява Димитър Главчев. Той трябва да препрати писмото до депутатите, а те да преценят дали да използват законовите си правомощия да предложат на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу представляващия Съвета Димитър Узунов.

Повод за това участие на Узунов в ефира на бТВ на 21 октомври, когато той обвини колегата си Калпакчиев, че щял „да получи по проект 340 000 лева“. Твърденята бяха опровергани, а Калпакчиев дори се оказа, че изобщо не е ръководител на цитирания проект.

"В случая не става въпрос за недоразумение, а за съзнателно разпространение от представляващия ВСС чрез средствата за масова информация на неистинни факти, целящи компрометиране на професионалното и лично достойнство и репутация на друг член на ВСС. Изречени от официален представител на ВСС, какъвто е представляващият, неистините се институционализират, т.е. приемат се за истини от хората, което засилва техния вредоносен резултат относно почтеността на ВСС като орган на съдебната власт", се казва в писмото.
Преди това Калин Калпакчиев бе внесъл във ВСС искане за оставка на Узунов още на 6 октомври. На 14 октомври това направиха общо петима членове на Съвета, но на 20 октомври искането за освобождаването на Димитър Узунов като представляващ ВСС беше подкрепено само от осем членове на ВСС.
Мнозинството отказва да вземе отношение по въпроса. По този повод Найденова и Калпакчиева очакват депутатите да използват правомощията си по Закона за съдебната власт и една пета от тях да поискат ВСС да образува производство срещу Узунов.

„Вашата оценка ще даде знак на магистратите и на българското общество какъв трябва да е обликът на съдебната власт, кои трябва да са общочовешките ценности, които обединяват хората и поставят границата на допустимото, правилното и почтеното поведение. Поведението, което да заслужи обществено доверие", се казва още в писмото.