понеделник, 21 ноември 2016 г.

"Как успяваш да си прокурор и да не се сезираш по думите на Цветан Василев?!"

"Дори и прокуратурата да се заеме с твърденията (на Цветан Василев, б.р.), то ще е въпрос на политическа изгода, така че от това няма да произлезе право и няма да произлезе справедливост. За съжаление, сме се докарали дотам, че практически ние нямаме прокуратура, на която да можем да разчитаме да си свърши работата по начин, че да произведе справедливост."

Това казва Христо Иванов на въпрос на "Дойче веле" по повод новото интервю на бившия банкер от Сърбия, в което твърди, че Бойко Борисов го рекетирал чрез "дясната си ръка" Александър Сталийски.

Бившият правосъден министър казва пред Полина Паунова, че му е трудно да прогнозира как ще действа прокуратурата сега, но тори не това е най-важното:

"За съжаление, независимо от това дали отново ще преценят, че техният интерес е да не се занимават с тези поредни твърдения, или пък ще решат, че политическата конюнктура сега вече е такава, че е дошло време да се занимаят с тях - нито едно от тези две решения няма да бъде подчинено на интересите на закона. А ще бъде подчинено на политическата конюнктура и на това накъде се е обърнал вятърът."

Все пак Иванов поставя въпрос - как може да се чувстваш магистрат и да твърдиш, че си магистрат:

"Слушайки това, което господин Василев е имал да каже, за пореден път у мен възниква един въпрос: как, ако човек е прокурор в София в момента, и е компетентен да се сезира по тези неща, как успяваш да не го направиш? Как успяваш да не се сезираш и после твърдиш, че си независим магистрат и служиш на обществения интерес?"

По повод на поредицата обвиняеми за "Белене" той добавя, че обществото дори "няма възможността да допусне", че прокуратурата действа в интерес на закона в такива "високопрофилни" случаи.

"За мен дълбоката причина за желанието на хората да свалят ГЕРБ от власт и да се възползват от това, че видяха в президентските избори тази слабост, комбинирана с опити за абсолютно погрешно шантажиране с поставяне на въпроса за премиерската оставка в центъра на дебата - това беше един момент, в който хората видяха възможност да изразят своето отношение към тази власт. Но причината за това отношение беше именно това, че те виждаха една власт, която тъне в корупция и лъжи, и която отказва да се занимае с това, че прокуратурата не работи и не върши работа", казва Иванов по повод отминалите избори.

Ексминистърът казва, че силно се надява променената власт да не бъде "хваната в мрежи" и дори си представя как след смелото изказване на Румен Радев, че ще се бори за съдебна реформа, "е получил обаждане от главния прокурор, в което внимателно му е било обяснено как стоят нещата на практика".

Той отговаря и на въпрос - защо смята "Пеевски, Цацаров и Борисов за едно и също".-

"Вижте, Пеевски, Цацаров и Борисов могат да бъдат свързани много лесно през кръга на медийната машина на пропагандата, която ги обслужва. Т.е., господин Пеевски обслужваше през цялото време, а и продължава да обслужва и двамата изключително старателно, както и тези, които бранят техните интереси. За мен това е напълно ясна индикация за наличието на общностни интереси. Знаем в предишни ситуации на смяна на властта, че медиите на господин Пеевски променяха своя курс. Сега не наблюдаваме такова нещо. Така че това е много интересно да се констатира.

Иванов спроделя и че не е оптимист за бъдещето:

"Сделката се разпадна. И има високи очаквания от всички участници да се случи нова сделка. Но в момента се намираме в ситуация, в която сделка все още няма, според мен. Поради което виждаме, че няма бързане да се стигне скоро до предсрочни избори. В българската политическа практика, от гледна точка на моите наблюдения, на избори не се отива, без да е ясно кой ще спечели, как ще изглежда управлението. Това се случва само по изключение. Така че сделката се провали, според мен. Но има високи очаквания за висока сделка. БСП не е била сила, която е искала да прекрати правенето на сделки."

Той все пак отказва да коментира нов десен проект и завършва:

"Докато ние нямаме свободата да се подчиняваме единствено на закона, а трябва да се подчиняваме на факта, че България е обсебена от една мафиотизирана прослойка, българските граждани няма да имат свобода на инициативата, няма да имат перспектива икономическа и лична, няма да имат перспектива за достойно съществуване.

Така че абсолютно ясно е, че това е болестта на България днес. Болестта на България днес е мафиотизирането на нейното управление, и без решаването на този проблем – смело и откровено – няма да има излизане от тая спирала на бавна стагнация, която наричат загниване, и която напоследък започнаха да наричат стабилност."