неделя, 27 ноември 2016 г.

Живеещата в САЩ сестра на Фидел Кастро няма да отиде на погребението му

По-младата сестра на Фидел Кастро - Хуанита Кастро, която от половин век живее в Маями (САЩ), няма да отиде на погребението на брат си в Куба, пише испаноезичният американски вестник „Нуево хералд“.

Имаше съобщения, че Хуанита Кастро все пак ще отиде на погребението, но тя ги определи като „нездрави слухове“. "Преди 51 години заминах в изгнание в Маями при кубинците, които потърсиха места, откъдето да се борят за свободата в своята страна... Не съм променила позицията си, макар че ми се наложи да платя висока цена... Никога не съм се връщала оттогава на острова и не възнамерявам“, казва тя пред изданието, цитирано от ТАСС.

Тя добавя, че въпреки идеологическите си разногласия се е наскърбила от съобщението за смъртта на брат си. „Страдам от загубата на човек, в чиито жили е текла моя кръв, както страдах заради смъртта брат си и сестра си Рамон и Анхелита“, казва Хуанита. Тя изразява надежда, че след смъртта на брат й кубинците ще успеят „да намерят път, който накрая да ги обедини в един народ“.

Хуанита Кастро напуска острова през 1964 г., след което много пъти е критикувала публично кубинските власти. По-късно тя призна, че от 1961 г. е сътрудничела на ЦРУ на САЩ. Създателят на първата социалистическа държава в Западното полукълбо Фидел Кастро почина в петък вечерта на 90 години. От 26 ноември Куба е в 9-дневен траур. Погребението на Кастро ще бъде на 4 декември в Сантяго деКуба – града на неговата революционна слава.