сряда, 16 ноември 2016 г.

Патриотичния фронт може да направи опит за съставяне на правителство

При решение на президента Росен Плевнелиев да връчи на Патриотичния фронт (ПФ) третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 43-ия парламент, мандатът може и да не бъде върнат веднага, а да се направи опит за съставяне на правителство, твърдят социалисти и националисти. В такъв случай кандидатът за премиер най-вероятно би бил лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Първите два мандата ще отидат при ГЕРБ и БСП, които имат най-голяма подкрепа на парламентарните избори през 2014 г., но лидерите на двете партии вече заявиха, че ще ги върнат неизпълнени. По конституция държавният глава може сам да определи на коя формация да връчи последния проучвателен мандат.

При дебатите за оставката на кабинета "Борисов 2" председателят на НФСБ Валери Симеонов предложи вариант ГЕРБ да състави нов кабинет в рамките на този парламент. Според него мнозинството било старото - ГЕРБ, Реформаторски блок (РБ) и Патриотичен фронт (ПФ), плюс "Атака", която го бетонирала. От началото на президентската кампания НФСБ, ВМРО и "Атака" работят заедно като "Обединени патриоти" и твърдят, че имат 33 депутати.