вторник, 1 ноември 2016 г.

Роднини на предадените на Ердоган ще съдят България в Страсбург

Снимка: Хюриет /Анадолската агенция
Близките на част от предадените на режима на Ердоган турски граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщи бТВ. Те са решили да заведат искове заради връщането на роднините им в Турция, където те са обвинени в тероризъм, защото ползвали мобилно приложение за криптирани разговори, което властите считат, че е използвано от привърженици на Фетуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат на 15 юли.

ByLock е създадено от турски специалист през 2014 г. и според Анкара е било използвано за комуникация между гюленистите, пише в днешния си брой в. "Сега".

Седемте турски граждани бяха заловени в каросерията на камион на Дунав мост при опит да преминат в Румъния и бяха върнати само след 24-часов престой у нас. Според МВР те не са подавали молби за статут. Близките им обаче твърдят точно обратното:

"Казах му: " България е част от ЕС, затова подайте молби за убежище". Той ми каза: "Ок, ще го направим." Моят брат е учител. Останалите трима също са комисари в Турция. Те знаят какво трябва да правят. Аз изрично му казах: България не може да ви върне в Турция. Той ми писа: "Говорихме с българските полицаи и те ни казаха: "Ок, ще отидете в София, където има бежански лагер", казва пред бТВ живеещият в Германия Сейит, който е брат на един от заловените - Сонер.

Тогава никой от близките не се е съмнявал, че бегълците са в безопасност в България - до следващото им обаждане.

"Обади се отново и каза: "Аз съм в Истанбул и ще ме съдят. България ме изпрати тук." Бяхме шокирани", заяви Хайдар, син на друг от задържаните.

Официалната версия на МВР е, че никой от мъжете не е декларирал, че е привърженик на Гюлен, нито се е оплакал, че има опасност от преследване в Турция. Според вътрешния министър Румяна Бъчварова те са отказали и адвокат, и убежище. Тя твърди, че подчинените ѝ не са извършили никакво нарушение. Преди време тя призна, че турците са били с валидни документи, а след това извади версията, че били върнати, защото лагерът в Любимец бил препълнен.

"От границата с Румъния директно са ги върнали, казали са им, че ще бъдат оставени, че ще бъдат закарани в бежански лагер, дали са им формуляри да подпишат какъв багаж носят в себе си, те са го подписали и са били с нагласата, че отиват в бежански лагер и че са написали молбите за убежище, но оттам нататък се озовават в Одрин", обяснява и бившият главен редактор на в. "Заман - България" Мехмед Юмер.

"Правовата държава по някаква причина може би временно е отменена. В един момент ние се превръщаме в маша точно на репресиите на режима на Ердоган. Мисля си, че като мине малко време, ще се срамуваме от този епизод", казва и преподавателят по европейско право в СУ д-р Христо Христев.