вторник, 8 ноември 2016 г.

Иван Костов: Моят избор е ясен - на възрожденците. Те са евпорейци

Бившият премиер Иван Костов обяви, че неговият избор преди втория тур на президентския вот е ясен - това е изборът на българските възрожденци, а те са били европейски.

Това заяви Костов в интервю за Нова тв. Той призна, че резултатът от първия тур, при който кандидатът на левицата ген. Румен Радев победи кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева, го е изненадал. Анализира и причините, довели до това и кой от кандидатите къде стои по отношение на Брюксел и Москва:

"Резултатът е изненадващ. Има много комплексни причини. Това е пропагандна война. Там остана българското членство в ЕС и НАТО, нелегалните емигранти и прочее"

"Цецка Цачева е много близко до Брюксел, отколкото останалите. Там е и Татяна Дончева. Пламен Орешарски не се ангажира с нито една от трите теми. Румен Радев, Калфин, Каракачанов са много близо до тезите на Москва, обясни Костов.
Той припомни, че ключовите страхове в европейските медии след първия тур са били дали тръгваме към Русия. Бившият премиер обаче заяви:

"Президентът по никакъв начин не може да промени курса на България, но може да се направи крачка към другата цел - политическа дестабилизация. Това значи следното - дали има риск страната да отиде на предсрочни избори. Това се нарича политическа криза".

По думите му вторият тур ще се реши именно от това дали избирателите на "патриотите", Веселин Марешки и т.н. биха искали предсрочни парламентарни избори или не. Това донякъде ависи и от решението на партийте и лидерите им кого ще подкрепят на втория тур.

Костов обаче заяви, че ще е "тесногръд учен", ако не признае, че освен пропагандата, свързана и с Русия, у избирателите вероятно има и негативизъм спрямо управлението, неодобрение на управленски, коалиционни или некоалиционни решения и т.н. Според него въпросът е, че "крайният риск е отслабването на политическата система, идването на приятели и предадети на власт - тези рискове ще рикошират навсякъде - инфраструктура, икономика и т.н."