четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Уважаеми зрители, спите ли? Слави "доказва" манипулации на вота с руски клип

В предаването "Шоуто на Слави", излъчено на 9 ноември като пример за злоупотреби на избори в България беше излъчен клип от избори в...Русия. В предаването са показани серия от видеа с проблеми на преминалите в неделя президентски избори и гласуването на инициирания от Шоуто референдум.

В предаването си Слави Трифонов казва: "Ние, гражданите, трябваше да постигнем избирателната от парламентарните избори през 2014 г. Вижте как беше постигната избирателната активност през 2014 г.". След края на видеото водещият допълва: "Ето това са изборите в България, такива са били и такива са".

Видеото обаче показва избори, които според YouTube са се провели в Русия. На видеото, излъчено в предаването обаче пише: "Парламентарни избори 2014".
Слави Трифонов и екипът му обвиняват ЦИК в манипулация на вота заради недостигащите гласове, които биха превърнали референдума в задължителен. В предишното предаване, излъчено на 8 ноември, сценаристите дори обвиняват Централната избирателна комисия в "преврат".

Преди ден Слави Трифонов обвини Централната избирателна комисия в "чудовищна манипулация" при броенето на бюлетините за референдума. По данни на Инициативния комитет на Трифонов - гласувалите са 3 501 220 души, т.е. границата на валидността е премината с 635 гласа.

По данни на ЦИК след обработването на 100% от протоколите от изборния ден обаче общият брой на гласувалите на референдума е 3 487 428, което означава, че той остава под чертата с около 13 000 гласа.

Същото видео, излъчено в "Шоуто на Слави", беше използвано и от противниците на демократите в САЩ, като тогава те бяха обвинени в подправяне на вота. Няколко американски медии обаче скоро откриха, че видеото е заснето в Русия.

ВИДЕО