четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Броят отново гласовете в САЩ! Експерти смятат, че хакери са пробили системите

Ще броим наново гласовете в три щата, за които има съмнения, че резултатите са повлияни от хакерски атаки, съобщи днес Джил Стейн, цитирана от Си Ен Ен. Тя е упълномощена от Зелената партия.

Известната лекарка, която бе независима кандидатка за Белия дом в изборите, обяви, че са събрани нужните 2 милиона долара за повторното преброяване.

Според Стей има обосновани съмнения, че в щатите Мичигън, Пенсилвания и Уискънсин хакери са пробили изборните системи и са нагласи резултата в полза на Тръмп. Тя се позовава и на оценките на експерти по киберсигурността. Още преди вота от щаба на Демократическата партия предупреждаваха, че не е изключено руски хакери да манипулират изборите.

Хилъри е загубила с едва 27 000 гласа в Уискънсин и с 60 000 в Пенсилвания. А те са излъчили 30 електори.

Както е известно при необходими 270 електорални единици, Тръмп грабна 290 на изборите на 8 ноември. Аритметиката сочи, че ако тези 30 избрани представители се окажат в полза на Клинтън, то картината ще е съвсем друга - 260 за милиардера. Тоест електоралните гласове не биха му стигнали да го посочат за президент през декември, когато се събира колегията.

В същото време днес бяха публикувани последните данни от преброяването на бюлетините в народния вот. Според Cook Political Report резултатът е с 2 милиона гласа повече за Хилъри. Тръмп е предпочетен от 62,2 милиона души, а опонентката му от 64,2 милиона. Броенето все още продължава и окончателните данни предстои скоро да бъдат обявени.

Досега четирима държавни глави на САЩ са избрани без да получат мнозинство в преки вот на хората, който всъщност е косвен, защото избира електори от съответните щати:

Джон Куинси Адамс срещу Андрю Джаксън с 44 804 гласа в президентските избори през 1824 г. На същите избори в 6 от 24 щата електорите са избрани от щатската законодателна власт, а не в директен народен вот.

Ръдърфорд Бърчард Хейс срещу Самуел Тилден с 264 292 гласа през 1876 г.

Бенджамин Харисън срещу Стивън Гроувър Кливланд с 95 гласа - 1888 г.

Джордж Уокър Буш-младши срещу Албърт А. Гор с 540 520 гласа в президентските избори през 2000 г.
При последния случай се наложи ръчно броене в щата Флорида и Върховният съд на САЩ определи за победител Джордж Буш. Така той получи съответните електорални единици и влезе в Белия дом.

Ако гласовете в Изборната колегия са наравно - 269 на 269,  тогава процедурата е следната:

По силата на дванайстата поправка към Конституцията от 1840 година Камарата на представителите избира президента. Това става с обикновено мнозинство, като всеки щат разполага с един глас.

Ако никой от кандидатите за вицепрезидент не спечели мнозинството от електоралните гласове, Сенатът определя вицепрезидента с обикновено мнозинство, като всеки сенатор избира между двамата кандидати, получили най-голям брой електорални гласове.

Два са случаите, потвърждаващи този казус – Томас Джеферсън срещу Аарън Бър през 1800 г. и Джон Куинси Адамс срещу Андрю Джаксън през 1824 г.