понеделник, 12 декември 2016 г.

Правиителството отпуска 10 млн. лв. за Хитрино

Правителството ще гласува 10 млн. лв. в помощ на Хитрино. Това съобщи министър-председателят в оставка Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

"Сега имахме среща с председателя на ДПС, който беше с нас в тези дни и горе долу сме се спрели на това, което ни подават експертите оттам. Общо 10 млн. лв. ще се дадат. На две места по 5 млн. лв. 

Още днес 5 млн. ще бъдат заверени по сметката на Хитрино, за да може кметът с общинския съвет да имат готови пари с първата възможност да започнат действията по разчистване и всичко останало. Другите 5 млн. лв. отиват в МТСП, Защото кметът по закон няма право да прави много от дейностите, които се налагат. Това трябва да стане през министерството - за лекарства, храна и лечение", обясни Борисов.

Той уточни, че паралелно с това са проведени разговори с ЕК.

"Още днес ще ни дадат възможност по две от програмите – за транспорт и за селските райони да преведем пари за инфраструктурата, да го направим от европейски пари", обясни той.
Средствата ще бъдат гласувани и ще отидат директно за пострадалите хора и децата, без родители.
Според Борисов източването на цистерните в Хитрино върви с добро темпо.

"Ускорихме максимум вече източването на цистерните", каза премиерът и уточни, че през нощта са източени четири, а сега има малка авария с една от тях.
Борисов обясни, че не трябва да се пресират хората и експертите, които участват в операцията на място, защото рискът е голям.