понеделник, 26 декември 2016 г.

Русия забрани продажбата на битови продукти с алкохол над 25%

Руският премиер Дмитрий Медведев нареди да бъде забранена продажбата на продукти за битова употреба с алкохолно съдържание над 25 на сто за срок до 30 дни, съобщи в. „Известия“.

Причина е случаят с масово отравяне със сурогатен алкохол в сибирския град Иркутск. Жертвите там станаха вече 76, а общият брой на пострадалите е 123-ма. Те са били разтвор от глог за вана, въпреки съдържащото се на етикета предупреждение, че това е опасно. Отгоре на всичко етанолът в сместа бил подменен с метанол, който има смъртоносно въздействие.

До този момент за производство, съхраняване и продажба на течността менте са арестувани 19 души.

Масово отравяне от фалшив алкохол има и в друг руски град - Оренбург, предаде Нюз.Ру. Засега се съобщава само за един починал и неуточнен брой пострадали.

Жителите на Оренбург са се отровили от водка и уиски, внесени от съседен Казахстан. И в двете питиета етанолът, т.е. класическият алкохол, бил заменен от метанол. Уточнява се, че починалият е пил уиски.

Допреди година водка менте от Казахстан се е внасяла и в Иркутск. Практиката обаче била прекратена след затягане на митническите правила от страна на Русия. И тогава в града масово скочило търсенето на глогов концентрат за вана.