понеделник, 19 декември 2016 г.

Вече 33-ма руснаци умряха, пили разтвор за вана

33-ма души вече починаха от пиене на концентрат за вана в град Иркутск, предаде Нюз.Ру.

Първоначално бе съобщено, че те са употребили одеколон.

Около 40 души са в болница, като много от тях са в крайно тежко състояние. Част от тях дошли в съзнание и следователите ги разпитват.

Властите обискираха два магазина, където се е продавала смъртоносната течност. Двама души са арестувани по подозрение за разпространението на сурогатния алкохол.

Жертвите си купили "Бояришник", който представлява концентрат за вана, използван при къпане. На етикета му изрично пишело, че не трябва да се пие.

"Въпреки предупреждението обаче гражданите употребили продукцията като алкохолна", съобщават от пресцентъра на регионалния Следствен комитет.
Два трупа на отровили се и умрели били намерени в колектори на топлофикацията.

Като за капак концентратът се оказал фалшифициран. В "Бояришник" имало концентриран метилов алкохол (метанол) вместо етилов (етанол), който е класическият алкохол, известен като спирт. Химическата му формула е C2H5OH.

Установени са над 100 места, където е продаван "Бояришник" менте. Конфискувани са над два тона от него.

Следствените органи са започнали проверка по член от Наказателния кодекс, който е за „продажба на стоки и услуги, не отговарящи на изискванията за безопасност и довели до причиняване на смърт по невнимание на две или повече лица”.

Всички починали са мъже и жени на възраст между 35 и 50 години и са от микрорайона Ново-Ленино. От Следствения комитет твърдят, че всички тези хора са "социално неблагополучни граждани".

Кметството на Иркутск пратило свои служители да обикалят жилищата в Ново Ленино и да предупреждават местните хора за опасността от пиене на "Бояришник". Особен приоритет на обходите били "неблагополучните семейства".

На местната топлофикация било наредено да провери колекторите си евентуално за още трупове на пияници.

Наскоро от руското Министерство на финансите предупредиха, че концентратът на "Бояришник" е един от начините за заобикаляне на строгите норми за регулиране на алкохолния пазар, припомня Нюз.Ру. От ведомството обаче не бе изтъкнато, че тази течност е по-вредна за здравето, отколкото обичайния алкохол.

Преди няколко месеца управата на град Саянск, недалеч от Иркутск, забранила продажбата на „Бояришник“ именно защото го използвали предимно като алкохол.