четвъртък, 1 декември 2016 г.

Държавата няма да пести от подслушване и охраната на Пеевски и Доган

Въпреки липсата на реформи МВР и МО за пореден път получиха най-много средства и бюджетите им за следващата година общо са над 2.2 млрд. лева, които почти изцяло отиват за заплати и текуща поддръжка. Това стана ясно в четвъртък, когато депутатите приеха окончателно бюджетите на министерствата за 2017-та.

Въпреки заплахите на полицаи и пожарникари, че ще спрат работа по празниците заради ниски заплати, и традиционните оплаквания на военните, и двете министерства получават повече пари в сравнение с миналата година. Предвидените разходи на МВР са 1.23 млрд. лева, а за МО – 1.08 млрд. лева.

Военното министерство на няколко пъти в последните години бе реформирано основно, но промените не доведоха до очаквания ефект и освобождаване на разходи за инвестиции. Ситуацията там все пак е по-добра от тази в МВР, където се блокират и най-малките опити за реформи.

Освен планираните в бюджета средства вътрешното министерство в последните години получава редовно и допълнителни финансови инжекции с допълнителни решения на правителството.

НСО отново с повече пари от разузнаването

Друг традиционен "любимец" на депутатите е Националната служба за охрана (НСО). Държавните гардове получават за следващата година близо 37 млн. лева. За сравнение бюджетът на цивилното разузнаване ще бъде 23.300 млн. лева, а на ДАНС – над 107 млн. лева.

Дебатът в пленарна зала около парите за НСО отново стигна до обичайния скандал, който обаче не трогна мнозинството.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев предложи бюджетът на НСО да бъде намален с 5.8 млн. лева, които да бъдат за сметка на охраната на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението и крупен бизнесмен Делян Пеевски.

Въпреки че няма никаква публична информация по темата, Андреев твърди че охраната на двамата излиза приблизително толкова.

Предложението му, което бе отхвърлено от депутатите, бе тези пари да се разделят по-равно и да отидат за ДАНС и разузнаването. По думите му Доган и Пеевски може да си позволят сами да си плащат личната охрана и не е нужно данъкоплатците да покриват този разход.

Очаквано от ДПС реагираха остро и обвиниха Андреев, че се опитва да противопостави службите една на друга.

Към момента не е ясно дали НСО продължава да пази Доган и Пеевски и колко струва това. Службата твърди, че това е класифицирана информация.

Над 40 млн. лева за подслушване

Депутатите отхвърлиха и предложението на Методи Андреев бюджетът на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), извършваща подслушването по искане на ДАНС, МВР и прокуратурата, да бъде орязана и парите да отидат към военното разузнаване.

Идеята на Андреев да се вземат над 4.2 млн. лева от агенцията не бе възприета от повечето му колеги.

Таванът на разходите на агенцията за следващата година е 48 млн. лева.

"Когато беше част от МВР, службата имаше бюджет 24 милиона лева, сега е 48 млн. лева. Много скандали има в тази скрита служба", коментира Атанас Атанасов от Реформаторския блок.