събота, 10 декември 2016 г.

Цистерни от влак се взривиха край Хитрино, има загинали

Цистерни с пропан бутан, част от товарна влакова композиция на "Булмаркет", експлодираха в Хитрино близо до Шумен. Взривът е станал около 5:30 сутринта на ЖП линията Русия-Варна. Според информацията до момента влакът е дерайлирал на влизане в гарата, в следствие на което е последвал взирв.

Съобщава се за 5-ма загинали и 25 пострадали и материални щети по постройките около гарата.



На място са пристигнали пожарни автомобили, линейки и полиция. Селото е блокирано от МВР и е възможно да се наложи евакуация на населението. В композицията има много цистерни и има опасност от нови взривове. вижението в района е ограничено. От Пътна полиция препоръчват да се минава по разклона Тимарево -Длъжко - Струйно.


По неофициална информация, цистерните, избухнали край гара Хитрино, са на русенската фирма „Булмаркет“, съобщава tvn.bg. В селото се е чул се е силен тътен.
Унищожена е сградата на гарата. Прозорците на много къщи са потрошени, а някои имоти са и запалени.

На място има екипи на пожарната от Русе, Варна и Търговище. Част от цистерните са били с пропилен, три са били с пропан-бутан.
Изпод развалините са извадени до момента 12 души. Тежко пострадалите се изпращат за оказване на медицинска помощ във Варна. Има готовност в спасителните акции да се включат и хеликоптери. Говори се за над 20 разрушени сгради, в това число и на сградата на полицията.


Местните хора, които са изключително уплашени, разказват пред медиите, че една от махалите на селото, е изгоряла напълно и я няма.


Бойко Борисов във Фейсбук: Нека всеки, който може да дари кръв за пострадалите!

Заради сериозния инцидент в Хитрино, във Фейсбук профила си премиерът в оставка Бойко Борисов написа, че е създадена необходимата организация за евакуиране на хората в района. "В момента пътувам към мястото. Обръщам се към всички граждани, които могат да помогнат. Докладваха ми, че болницата в Шумен се нуждае от кръв. Непрекъснато се приемат нови пострадали. Моля, всеки който може, нека кръводари за спасяване на пострадалите", пише Борисов.

„Жена ми изгоря жива”, каза пред камерата на bTV жител на Хитрино. По думите му тя е работела във фурната в близост до гарата в града.

„Станахме след взрива, видяхме пламъци навсякъде, след това се обадихме на 112. Час, час и половина нямаше никой. Жена ми работи във фурната, насочих ги там, жената изгоря жива”, каза той.

По думите му колите на пожарната се налага да излизат извън селото, за да зареждат от околните водоеми и населени места.


Кметът на Хитрино: Тук е абсолютен апокалипсис

Кметът на село Хитрино Нуредин Басри, където стана експлозията с влакова композиция, разказа първите си впечатления от страховития инцидент пред Нова тв.   "От полицията не пускат никого на мястото на трагедията. Казват различни неща - и за изтичане на газ, и за нафта, но трагедията е много голямо. Изгоряла е срадата на полицията.


Дано загиналите да са само четирима, но има и паднали къщи, сега изведоха една жена, има и деца, които са в безопасност. Всичко се простира на 5-6 километра, горят много къщи. Абсолютен апокалипсис е тук. ЖП линията разполовява на две селото, това е частна композиция, която вози някакви опасни товари. Говорих със служителите, които са били на смяна. Казват, че причината е високата скорост, с която е влязъл влакът и е дерайлирал. Засега няма нужда от евакуация на селото, но всички жители са навън.

Обновява се!