понеделник, 12 декември 2016 г.

По балкански: Всички партии в Македония празнуват победа на изборите

10-20 000 гласа отделят управляващата в Македония консервативна партия ВМРО-ДПМНЕ на експремиера Никола Груевски от социалдемократическата СДСМ на опозиционния лидер Зоран Заев. След двете големи македонски партии, в парламента вероятно ще се наредят цели 4 политически сили, представляващи албанското население в страната.

На този етап изглежда вероятен вариантът за коалиция на СДСМ и някоя от тях.

Типично балкански сценарий

Всички са победители, защото македонец по гръб никога не пада. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият ни посланик в Скопие Алекандър Йорданов.

Според него СДСМ и гражданските движения са постигнали голям успех, като почти са достигнали резултата на ВРМО-ДПМНЕ, докато хората на Груевски са загубили 10% от подкрепата си.

„Никола Груевски практически организира за 4 път предсрочни избори. Всеки път прилага един и същи номер, кара до средата на мандата, намира повод да хвърли оставка, като заплаши гражданите, че ако не го изберат, лоши дни чакат Македония. Този път гражданите не се хванаха на тази политическа въдица”, посочи Йорданов, като призна, че този тип изпълнения доста приличат на политическите сюжети у нас.