петък, 23 декември 2016 г.

Жена, мюсюлманка, съпруга на сириец. Скоро - премиер на Румъния

Румъния отново влезе в новините с изненадващ ход - за първи път в историята на страната жена-мюсюлманка има шанс да оглави правителството. Това се случи, след като в сряда лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня предложи Севил Шхайдех за министър-председател на новия кабинет.

Драгня изведе социалистите до победа на парламентарните избори на 11 декември (СДП получи 45% от гласовете) и заедно с по-малкия коалиционен партньор "Алианс на либералите и демократите" държи мнозинството в новия парламент. Лидерът на социалистите обаче беше осъден за изборни измами и получи 2-годишна условна присъда през април 2016 г. Президентът на Румъния Клаус Йоханис даде да се разбере, че няма да допусне човек с опетнено досие начело на правителството. Поради тази причина - трябваше да се търси алтернативен кандидат.

И алтернативата се оказа 52-годишната Севил Шхайдех - по-скоро администратор, отколкото политик; технократ, работил в местното самоуправление в продължение на десетилетия; лоялен съюзник на председателя на най-голямата партия.

Севил Шхайдех (с моминско име Джамбек) произхожда от татарското малцинство в Румъния, а от 2011 г. е омъжена за 64-годишния сирийски бизнесмен Акрам Шхайдех, работил близо 20 години в Министерството на земеделието на Сирия. Ливиу Драгня е свидетел на сватбата им.

По-голямата част от татарите в Румъния са потомци на кримските татари, които освобождават територията на Крим и Северното черноморско крайбрежие след създаването на Руската империя. Друга част от румънските татари, които живеят в Добруджа, идват от историческата област Буджак в Южна Бесарабия.

Близо 86% от румънското население изповядва православното християнство, докато 4,5% са католици. Около 0,3 на сто от румънците са мюсюлмани.

Тя е родена на 4 декември 1964 г., като през 1987 г. завършва "Икономическо планиране и кибернетика" във Факултета на Академията по икономически изледвания в Букурещ. През 2007 г. получава магистърска степен по управление на бизнес проекти от Факултета по икономически науки в Университета "Овидиус" в Констанца.

Започва професионалната си кариера като програмист-анализатор в Центъра за селскостопанска механизация в Констанца (1987-1991), след което става мениджър по информационни технологии към общинската дирекция по труда и социалната защита. От 1993 до 2007 г. заема същия пост в Общинския съвет на Констанца.

Шхайдех е работила като координатор към румънския Национален съюз на общинските съвети по изработването на законодателните промени, които регулират местното самоуправление. Била е генерален директор по проектното планиране на общината в Констанца.

От 2000 г. тя е председател на Националната асоциация на IT експертите в публичната администрация.

Политическата й кариера в централната власт започва през 2012 г., когато е избрана за държавен секретар към Министерството на регионалното развитие и публичната администрация. През май 2015 г. след оставката на Ливиу Драгня го наследява като министър на регионалното развитие в кабинета на Виктор Понта. Заема тази позиция от 20 май 2015 до 4 ноември 2016 г.

Преди седмици Драгня заяви пред Financial Times, че независимо кой е бъдещият премиер на Румъния, той лично ще контролира изработването на правителствената програма. Социалдемократическта партия дойде на власт с обещания за намаление на данъците, увеличение на инвестициите и заплатите в публичния сектор, което може да увеличи бюджетния дефицит на Румъния над 3 процента.

"Политическата отговорност остава моя, преди всичко. Нямам намерения да управлявам задкулисно. Всички мерки, които одобрявам, ще бъдат представяни публично и прозрачно", каза Драгня при представянето на номинацията на Шхайдех.

Очаква се президентът Йоханис да обяви дали подкрепя кандидатурата й днес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар