събота, 3 декември 2016 г.

Решетников: Нинова лъже и клевети

Генерал Леонид Решетников - председателят на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), е написал писмо до българските политици и журналисти. То е публикувано от сайта "Афера" и е по повод твърденията на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя го обвини, че лъже, като разказва, че на срещата му с нея било говорено за издигането на кандидатурата на Румен Радев за президент и го нарече корумпиран. 

Писмото е написано на бланка на Института за стратегически изследвания. Генерал Решетников потвърди достоверността на публикацията.

Ето и текста на писмото.

"Господа български политици и журналисти!

Вие наистина ли смятате, че неформални срещи с ръководителя на аналитичен център, афилиран (прикрепен - б.пр.) към администрацията на руския президент, са престъпление? Какво да правим тогава с моите срещи с представителите на ръководствата на различни държави по света, политически партии, посланици и други, които постоянно се провеждат и в Москва, и зад граница? Та това е естествена част от дейността на всеки сериозен политолог-анализатор във всяка страна. Също така всеки политик е заинтересован от такива контакти, тъй като те безспорно обогатяват представите му и знанията по проблемите на международната политика.

Успокойте се! Срещата бе в хотел "Кристал палас", в кафенето. Никого не съм назначавал и издигал. Моят събеседник само назова генерала в качеството на възможен кандидат на изборите за президент. В следващите беседи с представителите на ръководствата на политическите партии бяха назовавани заедно с Радев и други имена.

Тогава какъв е проблемът? За кандидатите се говореше на всеки ъгъл, във всяко кафене в София. Защо да правим от мухата слон?

Позорно е българските политолози и журналисти да клеймят лидера на една партия само за това, че е срещнал с руски анализатор.

Доживяхме! Значи с американци не е лошо? Да се лети до Вашингтон и Брюксел за инструкции може? Какво все повтаряте - генерал, генерал? Вече осем години съм пенсионер. А вие още плашите себе си и другите с генерала, с разузнаването...

Вашата пропаганда не действа на българския народ. Мнозинството все едно е за сътрудничество с Русия и не вижда нищо лошо в контактите на българските политици с руските. Дори напротив!

Ефектът от изсмукан от пръстите скандал ще бъде съвсем различен, не този, който търсите, а противоположният! Повярвайте на един опитен анализатор. На Русия е все едно кой ще бъде на власт в България - социалист, гербист, националист. Ние сме твърдо уверени, че българският народ няма повече да повери браздите на своето управление на такива личности, за които срещите с руснаци са престъпление.

Нинова заяви, че съм уволнен за корупция. Слава Богу, аз още работя и тези думи тежат на съвестта на тази госпожа. Макар че точно съвест лидерът на БСП вероятно няма! Да клевети, да оскърбява, да лъже и да се извърта - това е подобаващото поведение за ръководителя на социалистите.

Без ни най-малко уважение към участниците в клеветническата кампания

Директор на РИСИ

Леонид Решетников"