четвъртък, 29 декември 2016 г.

Филипинският президент хвърлил китаец от вертолета си

Филипинският президент Родриго Дутерте заплаши корумпираните държавни служители, че ще ги хвърля от вертолета си, както вече е правил с един престъпник, съобщи в. „Филипин стар“, цитиран от световните агенции.

Държавният глава, който е бивш прокурор, каза, че е изхвърлил китаец от вертолет, когото разследвал за изнасилване и убийство.

„Ако сте корумпирани, ще ви завлека с вертолета до Манила и ще ви изхвърля от него“. Вече съм го правил, защо да не го направя отново!“, каза той на митинг пред жертви на последния тайфун във Филипините. Преди няколко седмици той призна, че е убивал хора, докато 22 години е бил кмет на град Давао, като понякога е карал мотоциклет и се е оглеждал кого да убие. Няколко сенатори вече предупредиха президента, че с такива изявления може да предизвика процедура за отстраняване от поста. Това не го развълнува и миналата седмица каза, че заловени от полицията шестима трафиканти на наркотици заедно с половин тон метаамфетамин са имали късмет, че лично той не е бил по същото време в столицата. „Ако бях в Манила, сигурно щях да ги убия“, каза той.

А към корумпираните подхвърли: „Да не драматизираме. Лично ще ви застрелям, ако друг не го направи“.

Не е ясно кога е станала екзекуцията с вертолета, но говорителят на президента Ернесто Абела предположи, че такъв инцидент не е имало. „Можем да го определим като градска легенда“, добави той.

Върховният комисар на ООН за човешките права принц Зеид бин Раад ал Хюсеин (Йордания) поиска разследване на твърденията на Дутерте за извършени лично от него убийства, но президентът отвърна миналата седмица, че този „глупак“, „идиот“ и „кучи син“ трябва да се върне на училище. Въпреки това националната Комисия за защита на човешките права започна проверка на 22 декември.