петък, 23 декември 2016 г.

Терористът от Берлин е застрелян в Италия

Издирваният с европейска заповед ислямист Анис Амри, който в понеделник извърши атентат на коледен  базар в Берлин, е застрелян в Милано, съобщиха италианската агенция АНСА и Ройтерс.

В 3 часа тази сутрин тунизиецът бил спрян от полицейски патрул за рутинна проверка. Това станало на площад  в северния милански квартал “Сесто Сан Джовани”.
Униформените поискали мъжът да се легитимира. Той изкрещял „Аллах акбар“ («Аллах е велик“) и открил огън срещу двама полицаи, единият от които бил ранен.

Пазителите на реда отговорили със стрелба, Амри бил улучен смъртоносно.

Всеки момент се очаква пресконференция на италианските власти.

От германската Главна прокуратура засега отказват подробности. Говорител оповести лаконично:

"Поддържаме постоянен контакт с италианските власти."
Малко преди развитието на ситуацията от полицията в Берлин съобщиха, че разполагат с видеозаписи на Амри  (24 г.) преди и след извършване на покушението на коледния базар в понеделник, 19 декември. Тогава той заби ТИР на площад “Брайтшайдплац”, уби 12 души и рани други 48 души, 30 от които тежко и успя да се укрие.

Сега от видеозаписи става известно, че терористът е заснет преди и след извършване на тежкото престъпление на излизане от джамия на ул. “Перлебергерщрасе” в столичния квартал Моабит.
Регионалният тв канал RBB, излъчващ новини от Берлин и съседната федерална провинция Бранденбург, показа полицейски видеоматериал.
Така става ясно, че камера на наблюдаваната от силите за сигурност джамия запечатва терориста на 14 декември в 3,35 ч призори, на 15 декември в 3,35 ч и на 20-и в 3,49 ч. Само часове по-рано – в 20 ч на 19-ти декември, ислямистът извършва атентата на коледния базар в сърцето на Западен Берлин.
Въпросната джамия, която вчера беше основно претърсена и впоследствие принудително затворена от властите в Берлин, е била под непрестанно видеонаблюдение, тъй като е имала мрачната слава на “джамия на хората от “Даеш” в Берлин”. Така я е определяло самото мюсюлманско сдружение, поддържащо храма.

След запечатването му от камера Анис Амри със сигурност би могъл незабавно да бъде задържан, но по това време се смяташе, че е арестуван терористът от коледния базар. Веднага след покушението по свидетелски показания беше задържан 23-годишният пакистанец Навед Б. Той беше освободен 20 часа по-късно поради липса на доказателства за извършено престъпление и непоколебимо алиби.

Така Главна прокуратура и Федералната криминална служба издадоха европейска заповед за арест на действителния атентатор – тунизиеца Анис Амри. Обявена е и награда до 100 000 евро за информация, която да доведе до задържането му.

Това стана, след като в ТИР-а убиец бяха намерени негови пръстови отпечатъци. Съобщено беше, че под шофьорската седалка е открито и неговото портмоне. В него е било и разрешителното му за временно пребиваване в Германия.