сряда, 14 декември 2016 г.

"Билд": Защо Путин иска да свали Меркел?

Кремъл готви мащабна хибридна война в Германия по време на предизборната кампания догодина с цел манипулиране на общественото мнение.

Експерти са единодушни, че с кампанията си руският президент Владимир Путин цели да бъде разколебано доверието на гражданите в държавата, да се ударят държавни структури и особено Ангела Меркел и хората да бъдат хвърлени в ръцете на леви и десни екстремисти.

Защо Москва иска да се освободи от Меркел?

“Ангела Меркел се застъпва за единна Европа и за един свободен демократичен свят така, както никой друг правителствен ръководител. Тя се посвети на битката за ЕС и еврото. Същевременно олицетворява лидерската роля на Германия вътре в съюза. След 11 години на власт тя е последната опора на стабилност за Запада”, написа “Ню Йорк таймс” през ноември.
Дори Путин да цени Меркел като партньор за водене на диалог, тя е негова пречка по пътя за отслабване и разцепление на ЕС.

“Меркел се застъпва за стария европейски ред, който Русия отрича. Тя застава зад еврото, за санкциите и подкрепата на ЕС за Украйна. На нея се гледа като на символ на старата, устойчива и вярна на принципите си Европа. Меркел добре познава Русия, не можеш лесно да я подведеш, да я корумпираш или да се побратимиш с нея, както това беше при канцлера Герхард Шрьодер”, казва експертът по Русия Густав Гресел от Европейския съвет за международни отношения.

Ето защо Путин се опитва да подкрепя всички сили, които са срещу Меркел, убеден е руският журналист Игор Айдман:

“За Путин Германия е приоритет. Той иска начело на Германия да е политик, който е по вкуса му. Това, което Съветският съюз не можа да осъществи с военен натиск, Путин иска да го постигне с помощта на корупция и манипулиране на политика и медии.”

И работещата в Швеция Анке Шмид-Фелцман, която като учен се занимава с въпроси на сигурността и водене на хибридни войни, е убедена: “Германското правителство начело с Меркел е във фокуса на водената от Путин информационна война. Германия има лидерска роля в ЕС, икономически и политически тя е значима държава членка на НАТО и най-важният европейски търговски партньор на Русия. Така правителството в Берлин е с особен смутителен потенциал по отношение на руските интереси. Кремъл ще направи всичко възможно, за да разруши доверието на германските избиратели в немската демокрация.”

“Кремъл ще се опита да дискредитира не само Меркел в очите на обществеността, а и онези кандидати за народни представители, които открито и ясно се обявяват срещу руската военна намеса в Източна Украйна, срещу руските военни престъпления в Сирия и особено срещу противоправното анексиране на Крим”, подчертава Шмид-Фелцман.
Същевременно можело да се очаква, че мащабна подкрепа от Кремъл ще получат онези, които в Германия активно се застъпват за руските интереси и настояват за свалянето на санкциите срещу Русия.

Путин залага на екстремисти от ляво и дясно

Стратегията на Путин може да се обобщи накратко: Меркел и ЕС да се отслабят и същевременно да се подкрепят критиците на канцлерката и съответно противниците на ЕС.

“Влиянието на Кремъл ще е насочено да се подкрепят както онези, които критикуват из основи германската държава и най-вече Меркел, така и кандидатите за депутати, които са противници на ЕС и НАТО, застъпват се за по-нататъшно разоръжаване в Европа и освен това искат да разрушат ЕС и убедително пледират за помирение между Германия и Русия на Путин”, казва експертката по Русия Шмид-Фелцман от Института за външна политика в Стокхолм.
С подкрепата за десни и леви радикали е в ход концепция за разпадане на ЕС и отслабване на НАТО, смята Ирина Шлегел от сдружението за разследваща журналистика “ИнформНапалм”: “Създават се условия, при които прикритата агресия не се възприема като заплаха, която би следвало да доведе до реакция на пакта. Така се руши цялата система за сигурност и доверие. Русия създава контролиран от нея хаос, при който всеки е сам за себе си – от Близкия изток до САЩ”.