вторник, 20 декември 2016 г.

Отиваме на избори

В 43-ото Народно събрание не може да има ново правителство, има различия между парламентарните сили и заради нагласите на обществото отиваме на предсрочни парламентарни избори.

Така зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обобщи резултатите от преговорите за правителство с мандата на Реформаторския блок. Той благодари на всички, участвали в преговорите.

След него, Найден Зеленогорски от РБ и Валери Симеонов от Патриотичния фронт обявиха, че разговорите са били конструктивни, добронамерени, но не се е стигнало до съгласие.

"Честно казано, 6-7 дни поработихме доста здраво и доста сериозно. Всеки имаше своите важни теми, по които държеше да постигнем единство, очевидно това не се получи", заяви Зеленогорски.
Той отбеляза темите, които са били важни за Блока по време на разговорите - съдебната реформа и антикорупционния закон.

"Аз нямам какво толкова да добавя, също мога да изразя своята удовлетвореност от диалога, който се водеше тези дни, бяха положени максимални усилия. За съжаление, не можем да се похвалим с положителен резултат", коментира Валери Симеонов.
Той каза още, че така поне са демонстрирали, че "не сме страхливци, че сме смели хора, които няма да тръгнат срещу нагласите на собствения си народ".

Цветан Цветанов накрая обяви, че са били длъжни да направят изявлението, но са се уговорили с другите две партии да не отговарят на въпроси на журналисти.

Депутати обаче споделиха, че основна пречка е била неотстъпчивостта на Обединените патриоти по въпроса с увеличаването на пенсиите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че за социалистите този завършек на преговорите е бил очакван.

"Обръщаме се към г-н Плевнелиев да пристъпи към назначавене на служебен кабинет и да отиваме на предсрочни избори. За нас датата е 26 март", каза Нинова.
Според нея пазарлъците от последния месец са били загуба на време за България. Нинова каза още, че БСП няма да участва в съставянето на служебен кабинет и ще посочва министри когато спечели парламентарните избори.