сряда, 21 декември 2016 г.

Плевнелиев: Няма да назнача служебен кабинет, отстъпвам това на Румен Радев

"Мога да създам трето служебно правителство до дни.

За мен властта е не цел, а средство да бъдеш полезен на народа, да вършиш смислени неща.

В назначаването на служебно правителство за 20 работни дни, което дори избори няма да подготвя, не виждам смисъл. С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът няма да ни разбере. Ще влезем в графата "куриози" в новините. Двама президенти, всеки със свое служебно правителство, за мен е символ на разделение. Избирам европейското решение - отстъпвам правото на новоизбрания президент Румен Радев да назначи правителство. По този начин няма да изплатим и погрешно послание, че в България всеки е войвода, всеки прави правителство и гледа да се докопа до властта, дори и само за месец. "

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение към нацията, след като по-рано днес третият мандат за съставяне на редовен кабинет се провали.

Той обаче добави:

"За да няма никакви спекулации, че искам да удължа живота на кабинета в оставка, казвам, че в който и момент Румен Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, аз ще го разпиша на секундата".
Президентът припомни, че това е било негово предложение към наследника му, отправено преди повече от месец - след изборите - или двамата да посочат заедно състав, или действащият президент да назначи правителство по предложение на наследника си. Радев обаче отхвърли предложенията.
По думите на Плевнелиев целта е била да се гарантира стабилност и плавен преход. Самият той няма проблем да назначи трети служебен кабинет в тежкия си мандат, а и с предишните два се гордее, защото са превели държавата през кризи. Няма да го направи, защото няма да допусне експерименти.

"Най-добре е да имаме плавен преход от едно редовно правителство, към едно служебно правителство и след това към едно редовно правителство. Това е духът на конституцията, това е практиката в демокрацията. Предаване на властта от едно към друго служебно правителство е нарушаване на институционалната памет", заяви още президентът.
Той  каза още, че се е наслушал на анализатори, които обсъждали в криза ли се намираме или не.

По думите на Плевнелиев обаче няма как да се обясни на партньорите ни, на инвеститорите, на рейтинговите агенции и на хората, че в страна, в която за един месец може да има две служебни правитества, а за 4-5 месеца - общо 4 правителства в рамките на два различни парламента, всичко е наред.

"Ситуацията е точно такава, каквато я описах преди месец - политическа криза, която, за съжаление, прерасна в парламентарна криза", обясни Плевнелиев.
Плевнелиев припомни, че е направил всичко възможно да не се стигне до предсрочни парламентарни избори. И разкритикува политиците, че "очакванията за бъдеща лесна изборна победа замъгляват преценките".

Президентът се ангажира да се погрижи за нормалното функциониране на институциите до назначаване на служебен кабинет. Той припомни, че отиваме на предсрочни избори, които ще бъдат организирани от служебното правителство, което ще назначи Румен Радев. И пожела на наследника си успех.

Ако Румен Радев отново отхвърли предложението да посочи служебни министри, които Плевнелиев да назначи, правителството в оставка на Бойко Борисов ще продължи да управлява поне до 22 януари - денят, в който новият държавен глава встъпва в длъжност.


ГЕРБ: Защо БСП диктуват решенията на Радев?


Защо Корнелия Нинова и БСП говорят от името на бъдещия президент Румен Радев? Този въпрос зададе днес от трибунка в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

Повод за питането му е изказване на Нинова, в което тя заявява, че президентът Плевнелиев трябва да направи служебно правителство, а Радев няма да участва при определяне на състава му. Междувременно самият Плевнелиев обяви, че той няма да се захване с тази задача, а ще я остави на наследника си.
Казусът за това кой говори от името на Радев обаче остава.

"След като само преди месец и половина г-н Радев беше избран с надеждата, че ще бъде равноотдалечен и еманципиран, беше му гласувано доверие като извънсистемен, неполитически играч, благодарение на което българските граждани подкрепиха една такава нова за държавата платформа. Виждаме, че всъщност решенията му се диктуват от БСП и по-точно от партийното ръководство“, коментира Георг Георгиев.
Той попита още дали президентът ще е такъв на всички граждани или на БСП. Левицата подкрепи Радев на изборите и създаде инициативен комитет, осигури му и екип за кампанията, но след вота той поне привидно започна да се дистанцира.