петък, 16 декември 2016 г.

Обама: Ще отвърнем на руските хакерски атаки

САЩ ще отвърнат на хакерските атаки, извършени от Русия по време на американските президентски избори, заяви президентът Барак Обама пред Националното обществено радио (НОР).

Части от него бяха излъчени вчера.

"Ясно е, че ако чуждестранно правителство - независимо кое, опита да опорочи нашите избори, ние трябва да реагираме. И ще го направим в момента, в който решим. Някои мерки могат да бъдат гласни и публични, други - не. Г-н Путин добре знае за моите мисли по този повод, защото съм говорил за това с него лично", изтъкна Обама. 

Вчера в американските медии се появиха информации, че според разузнавателни източници във Вашингтон е твърде вероятно руският президент Владимир Путин лично да е разпоредил как да бъдат използвани материалите, придобити от хакерите, проникнали в компютрите на Националния демократически комитет (НДК) и висши партийни функционери на демократите в САЩ. Преди вота на 8 ноември в "Уикилийкс" бяха публикувани мейли, откраднати от сървърите.

ЦРУ смята, че руските кибератаки са извършени с цел да се повлияе на изборите в полза на Доналд Тръмп. ФБР е съгласно, че е имало атаки на руски хакери, но до момента не е изказало мнение, че целта е била избиране на Тръмп - кандидат на републиканците.
Юрий Ушаков - съветник на Путин, потвърди, че руският президент е обсъждал темата за хакерските атаки с американския си колега. Това станало на срещата на Г-20 през септември.

"От наша страна бе даден много ясен отговор, който може би не се вписваше в това, което се опита да ни обясни Обама", каза Ушаков, цитиран от ТАСС. Той обаче не съобщи повече подробности.
Дмитрий Песков - говорителят на Путин, нарече "непристойни" постоянните обвинения на САЩ за кибератаките и допълни, че е време най-после да бъдат предоставени доказателства.